Image Alt

Kuvo TV

Facebook je krenuo u svijet cloud gaminga

I Facebook kreće putevima cloud gaminga. No, donose nešto pomalo drugačije. Hoće li ta razlika stvarno činiti neku prednost ili će Facebook ostati zaboravljena platforma za igranje ičega, ostaje da vidimo. Za razliku od Amazona i Googlea, koji naplaćuju svoje cloud gaming usluge, Facebook će ipak ubaciti cloud gaming u svoju postojeću aplikaciju za igre.

”Odlučili smo se za model besplatnih igara, radimo igre koje tolerantne na latenciju, barem u početku” – rekao je potpredsjednik Facebookovog odjela za igre Jason Rubin. ”Ne obećavamo 4K, 60fpsa, niti ćemo ovo naplaćivati. Ne pokušavamo vas natjerati da kupite dio hardwarea, niti kontroler”.

Prema Rubinu, razlozi za ovaj potez Facebooka jest taj da se žele otvoriti većem broju različitih tipova igara. Facebook je počeo prije više od 10 godina sa svojim igrama u Flashu, da bi se nakon toga prebacili na HTML5 preko svoje Instant Games platforme, a unatoč popularnosti nekih igara u počecima, danas je ta tehnologija ipak dosta ograničena. A unutar tog ograničenja i nude manja, jednostavnija iskustva. Prelazak na cloud gaming donosi ipak prostor za kompleksnije igre. Facebook je ipak kupio prošče godine cloud gaming uslugu PlayGiga, pa je ovo bilo i za očekivati.

Platforma će, prema Rubenu, omogućavati preko 300 milijuna igrača da igraju igre koje vole, ali usto će igrati i kompleksnije igre. Beta verzija ove usluge kreće ovoga vikenda, ali samo za američke korisnike. Što se tiče igara, zasada je ponuda skromna, no tu su 3D racer igra Asphalt 9 i RPG igra Mobile Legends: Adventure. Igre će biti moguće pokretati i preko mobitela na svom Facebooku, iako zasada to nije moguće na iOS uređajima.

U svakom slučaju, ovo se zasada čini kao prvenstveno skroman potez, ali donekle jasan. Facebook ne najavljuje bombastično ovu uslugu niti se trude oko nekih velikih ekskluziva, no svakako žele svoj dio kolača u gaming industriji. Možda da se vrate na stare staze slave koje su imali sa Farmvilleom i sličnim igrama. No, to će sve opet ovisiti o nekom neočekivanom dragulju u ponudi koji se, zasada, ne nazire.