Image Alt

Kuvo TV

Puyo Puyo Tetris 2

INFO BOX

  • DEVELOPER: Sega
  • PUBLISHER: Sega
  • PLATFORME: PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 5, Nintendo Switch, PC
  • ŽANR: puzzle igra
  • DATUM IZLASKA:8. prosinca 2020.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PlayStation 4

Možda ne znaju svi za Puyo Puyo, no za Tetris svakako znaju. Najpoznatija (a i najpopularnija) puzzle igra na raznim gaming platformama s nama je u novim izdanjima svako malo, no cross-over sa Puyo Puyo igrom donekle je nova stvar. Uspješna prva suradnja koja je posljedica Segine akvizicije Puyo Puyo franšize došla je izvan japanskoga tržišta 2017. na PlayStation 4, Xbox One, PC i Nintendo Switchu te oduševila i kritiku i publiku. Nastavak je, stoga, popraćen sa visokim očekivanjima, kako fanova prve igre, tako i svih onih koji se prvi put susreću s ovim naslovom, no uzbuđeni su oko svake nove Tetris igre. Stoga je vrijeme da vidimo o kakvoj se suradnji točno radi i kako igramo ovu cross-over igru.

Možda spoj Tetrisa i Puyo Puyo, Ringo?

Puyo Puyo je najlakše opisati kao ”spoji 4 igru” u kojem micanjem elemenata raznih boja spajate one s istim bojama i tako rušite dio puzzlea. A Tetris, ha, bolje ne trošiti previše prostora za opisivanje te planetarno poznate igre. U svakom slučaju, obje su dosta lake za razumjeti, jednostavne, a izazovne i teške kada žele biti. Puyo Puyo Tetris zapravo označava samo opciju igranja protiv nekoga sa jednom ili drugom igrom, dok taj netko može također izabrati što će od te dvije igre igrati protiv vas. Jesu li te dvije igre uistinu jednake po težini, brzini i svemu ostalome? To ostavljam stručnjacima. Tko god oni bili. Ono što možemo odgovoriti jest da obje igre imaju svoj šarm, i da će svatko imati svog favorita. Mnogima od nas koji ovo čitate će, vjerujem, Tetris biti igra koju ćete preferirati, barem na početku, no igrajući adventure mode nećete izbjeći niti jednu od njih, kao ni sve druge stvari koje takav mode donosi, od priče, čudnih dijaloga između likova, osvajanje novih likova za igranje u drugim modeovima, pa i ”staza”.

Izbor likova za multiplayer je dosta velik, a i povećava se vašim napretkom

Adventure mode donosi simpatičnu priču, sa uvrnutom premisom u kojoj se uspio inkorporirati Tetris i spašavanje svijeta. Naivna je sama po sebi, no unatoč tome dovoljno ”gledljiva” da je ne preskačete cijelo vrijeme kako bi samo igrali. No, sve će se nakon nekoga vremena svesti na razne misije, tj. igranja protiv drugih likova, putovanje po ”mapi” te pobjedama skupljanje raznih nagrada, većinom otvaranje novih ”staza” za lokalni ili online multiplayer. Kroz story mode ćete tako isprobati razne koncepte, od igranja tetrisa protiv lika koji igra puyo puyo i obratno, raznih ”rundi” u kojima su već neke stvari posložene i kompliciraju vam slaganje, do ”miješanih” načina igranja i power-upova. Na taj način ćete biti dodatno uvedeni u veliki broj single player i multiplayer modeova koji vas čekaju u šarolikom i preglednom izborniku.

U Puyo Puyo Tetrisu 2, ništa nije čudno!

Od ostalih modeova koji vas čekaju i koji će svakako biti zaslužni za ipak najzabavnije trenutke, prvenstveno jer su multiplayer, su: Versus, Skill battle, Swap, Party, Fusion, Big Bang i Challenge. I dok neke u svom nazivu jasno daju do znanja o čemu se radi, dosta je tu raznih zabavnih i ingenioznih modeova u kojima morate razvijati malo drugačije strategije i u kojima ćete doživjeti drugačije izazove. Iako postoji opcija da se igra protiv CPU-a, svi ovi, a i još poneki modeovi, najveću zabavu pružaju u lokalnom multiplayeru. Swap, na primjer, traži od vas da igrate istovremeno i Tetris i Puyo Puyo, razmijenjujuete koju igrate u određenom trenutku dok druga koju ste ostavili privremeno ”po strani” ne staje i spuštaju se novi dijelovi slagalice. Ako to nije dovoljno ”ludo”, Fusion donosi samo jednu igru, ali u njoj padaju i Puyo Puyo i Tetris dijelovi.

Tetris je ipak bolji, što ne?

Šteta je što je bilo izrazito teško zaigrati pokoju online bitku. Kao što i inače bude sa raznim igrama koje nemaju dovoljan broj igrača/ica, a imaju zanimljivi multiplayer, online komponenta bude češće pusta nego puna izazova i zanimljivih mečeva. Na PlayStation 4 verziji bilo je izrazito teško naći nekoga za ranked mode, bez obzira na vremensku zonu i uz snižavanje kriterija vezanih za koju igru točno želite igrati i na koji način želite igrati. Crossplay bi tu svakako pomogao, no izgleda da PlayStation 4 verzija to ne podržava. Glčavna multiplayer snaga će ipak ostati lokalno igranje u društvu koje će svakako donijeti mnogima puno zabave. Bili fanovi samo jedne od ovih igara, ili im se vraćate nakon godina i godina neigranja, čisto da vidite jeste li još dovoljno ”oštri” za ovakve igre, Puyo Puyo Tetris 2 je primjer jako dobrog iskorištavanja licence, unošenja novih ideja i konačnog proizvoda koji, što se tiče elementa gameplaya, pa i sadržaja, ne kaska. Za sve željne nečega drugačijeg, a opet jako poznatog, Puyo Puyo Tetris 2 je na vrhu moje liste preporuka.

Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.