Image Alt

Kuvo TV

Lego 2K Drive

INFO BOX

  • DEVELOPER: Visual Concepts
  • PUBLISHER: 2K Games
  • PLATFORME: PS5, PC, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
  • ŽANR: Racing igra
  • DATUM IZLASKA: 16. svibnja 2023.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PS5

Nakon i više nego solidnog LEGO Bricktalesa, dolazi nam još jedan zanimljivi projekt za mlađe, ali i za sve LEGO entuzijaste (u prijevodu, svi stariji koji i dalje volje sve što ima veze sa popularnim kockicama). Ovoga puta pod palicom Visual Conceptsa (NBA 2K i WWE 2K serijal) i mikrotransakcijskom politikom 2K Gamesa krećemo u trkaću arkadu punu mini-igara, malo istraživanja, simpatičnih likova i ambijenta i, naravno, slaganja LEGO kockica.

Bilo bi svakako razočaravajuće da 2K Drive ne nudi raznovrsne i velike opcije oko uređivanja vašega vozila. Pa je tako, po možda i prvi puta, omogućeno da radimo svoja vozila ”iz nule”. Za to nam igra priprema razne komade kockica raznih dimenzija, dosta dobro sučelje u kojem s lakoćom i djeca mogu mijenjati boje, oblike i prostorno se snaći prilikom rada. I, začudo, svako iole logično pripremljeno vozilo funkcionira! Za one kojima to ipak nije najveće zadovoljstvo, no vole dorađivati već gotov dizajn, 2K Drive omogućuje i te lakše, kraće opcije. A ne morate ni to raditi ako nećete, na izbor kroz story mode biti će dovoljno brzih automobila, glisera i off road vozila, a svi oni su bitni za vašu igru jer su staze, pa i mini svjetovi unutar kojih se krećete sa svojim likom (kojeg ste također customizirali) puni brdovitih dijelova, onih prljavijih, jezera, mora, asfaltiranih cesta, tratina itd.

Najveća snaga LEGO 2K Drivea je sjajna kontrola vozila, ali i sve što upada u to iskustvo vožnje. Kao što možete očekivati, u to ulazi korištenje power-upova, od oružja do turbo pogona, te iznimno žive i zabavne staze sa raznim prečacima. Igra nije ni sramežljiva što se tiče ostalih aspekata utrkivanja, pa tako imamo i driftanje koje se ovdje, doduše, obavlja sa stiskanjem i držanjem i gasa i kočnice, a i često se dogodi da nekontrolirano trubimo jer je truba na L3 s kojim bjesomučno upravljamo vozilom i čvršće ga stišćemo u nekim zavojima, no to su sitnice kojima se lako prilagođavaju i oni iskusniji u arkadnim jurilicama. Pravo je zadovoljstvo što igra, donekle po uzoru na The Crew 2, donosi brzinsku izmjenu/transformaciju vašeg vozila iz automobila u gliser pa u off road vozilo kako se mijenja teren na stazi. Detalj je to po kojem će, ipak, mnogi zapamtiti iskustvo utrkivanja u igri na duže vrijeme, jer dosta dobro izgleda i iznimno je dobro napravljeno.

Sve oko igre ćete naučiti prvenstveno kroz story mode, single player aspekt igre koji je pun zadataka, tutoriala i simpatičnih likova. Kroz otprilike 10 sati (ovisi što sve želite obaviti u igri), Lego 2K Drive će vas upoznati sa raznim ”nemesisima”, prijateljima, a i simpatično napravljenim lokacijama unutar kojih ćete uz utrkivanje obavljati i razne sporedne zadatke. Ti sporedni zadaci nekad postaju i osnovni dio igre, budući da s obavljanjem istih level upate i onda dobivate pristup novim utrkama i, konačno, novim lokacijama. Nekad ti zadaci nisu jasni što se tiče toga gdje su i kako ih otključati, te začudo igra ne pojašnjava taj dio jednako detaljno. Osobno sam se našao izgubljen između trećeg i četvrtog levela jer nisam mogao naći sporedne zadatke iako mapa jasno govori da ih ima veliki broj, no nisu jasno naznačeni na istoj. Također, kad kroz razgovor dobijemo informaciju da se neka osoba bitna za dodatni zadatak nalazi negdje, ime te lokacije nema na mapi nego se morate voditi prikazanim kratkim vizualnim prikazom tog mjesta, što nepotrebno otežava stvari. No, kada se shvati princip, logika napredovanja postaje lakša i onda se bez problema prepuštate izazovima kao što su guranje jaja do ogromne tave, rušenja kockastih građevina ili ubacivanje golf loptica u rupe u zadanom vremenu. Zadaci jesu suludi, ali su često zabavni. OK, ovaj s jajetom baš i ne, malo više frustrira, no nije da ćete lakše odustati od njega već ćete prije uporno pokušavati obaviti čak i takav neki izazov. A možda bi i taj izazov bio lakši da sam izgradio ili uredio svoje vozilo da bude manje pa da prilikom sudara jaje ne odleti tako jako. Za neke zadatke i njihovo uspješno izvršavanje ćete morati razmisliti i kakva vrsta vozila bi bila prikladna, što je sjajno.

Audio-vizualna prezentacija je, očekivano, jako solidna. Ne samo da svako malo čujemo određene lego efekte, od rušenja kockica do transformacije vaše vozila, već je i glasovna gluma i humor prožet kroz igru dio šarma koji nepobitno donosi. Meniji su dosta jasno napravljeni, vozila sa dizajnerske strane znaju izgledati dosta lijepo, a činjenica da su likovi napravljeni u popularnoj stop motion animaciji također mami osmijeh na lice. Igra stvarno pokušava dati do znanja, i to dokazuje, da je AAA igra. time pokušava opravdati svoju cijenu AAA igre, no šteta je samo što u online aspektu igre ipak jasno daje do znanja da nemate kompletan sadržaj igre, da su tu Drive Passovi, i da sve ide ka konceptu live service igre sa mikrotransakcijama.

Tko je upoznat sa 2K igrama zna u kojem smjeru ostatak igre ide. Drive passovi i mikrotransakcije bi bili dopustivi aspekti u ovom opsegu da je igra besplatna (ili barem jeftinija). Ovako samo ljuti, kao što to rade i mnoge druge. Kroz pobjeđivanje u utrkama dobivate novac (brick bucks) kojim kupujete određene iteme. Drive pass donosi preko 100 novih levela razgranato u najavljene četiri sezone, posebno novo vozilo, stickere, avatare, nove kockice i svašta drugoga lijepoga. Nakratko pregledavajući store igre (Unkie’s Emporium) i pregleda story modea dolazimo do do situacije da za pobjedu u jednoj utrci dobijate 500 bucksa, a neki od itema ili bundela su i oko 20 tisuća brick bucksa, dok su najjeftinije stvari oko 1000 buckas. Vozila su oko 10 tisuća. Ima puno stvari koje možete kupiti, od vozila, posebnih bundlea za uređivanje vozila, i nekih zanimljivih i komičnih ideja dizajna vozila, kao i samih figurica za vašega lika. Ono što je smješno jest da se za sve troše brick bucksi, no ako idete trošiti stvarni novac, onda kupujete coinse, s kojima kupujete brick buckse:

U prijevodu, za 5 eura možete kupiti najjeftiniju stvar u dućanu

Iako nikako nisu potrebne dvije valute, fascinantan je to pokušaj desenzitizacije igrača/ica, pa i djece da se troši stvarni novac, ili bar da se jasno shvati koliko si zapravo dodatnih eura potrošio za par vozila. Ovako svakako ljepše sve figura, a i 2K se ograđuje činjenicom da nas nitko ne tjera da kupujemo već da možemo sve zaraditi sami grindanjem u single playeru. No, s obzirom koliko bi utrka morali obaviti (i činjenice da drastično pada novčana nagrada na već dobivenim utrkama) stvarno nas čeka puno muka da uspijemo dobiti išta od dodatnih itema. Doduše, ništa od toga nam ne treba, i igra ne ”unosi u facu” svako malo mogućnosti kupovine. Dapače, kroz cijeli single player nema spomena vezanih za kupovanje niti za Drive pass. Igru je moguće odigrati offline, i uživati u onome što je dala. A ima se dosta posla, raznolikih mini igara, i oko 10 sati zabave. A tu je i lokalni multiplayer. No, tehnički, tu zabava i novi sadržaj (ukoliko ne želite trošiti još novca) staje te ne vrijedi novca pune AAA igre. I to je jasno čim se počne kopati po Unkie’s Emporiumu.

Lego 2K Drive je zabavna igra, kako za one mlađe, tako i za sve starije fanove arkadnih racing igara. Kroz open-world sustav mapa i istraživanje otključavamo razne dodatne misije, uživamo u solidnoj LEGO priči i općenito se upoznajemo sa vozilima, uređivanjem istih, likovima, lokacijama. Na izradi vlastitog vozila se mogu izgubiti sati, no sama trajnost igre u single i multiplayeru je donekle ograničena. Osim ako ne mislite grindati i ponavljati jedne te iste stvari kako bi otključali još itema. Ili ako ne planirate potrošiti dodatan novac za sve nove sezone koje dolaze. Neupitno je da će na taj način biti još puno sadržaja, smijeha i izazova. No, s obzirom da igra nije besplatna, a niti jeftinija od drugih AAA igara, preporuka je svakako da ako i volite sve navedeno u ovoj recenziji što se tiče offline aspekata igre), ipak pričekate neki dobar popust. Ako se ne slažete sa mnom oko live service aspekta i to vam je baš super, samo dodajte pokoji bod na konačnu ocjenu.  Ja ne mogu i dalje.

Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.