Image Alt

Kuvo TV

Veterani iz Piranha Bytesa otvorili su Pithead Studio

Piranha Bytes, poznati studio koji stoji iza igara kao što su Risen, Gothic i Elex, čini se da je završio svoje putovanje nakon što navodno nije uspio osigurati potrebna sredstva. U međuvremenu, bivši kreativni vođa studija, Björn Pankratz i njegova supruga, Jenny, već su pokrenuli novi nezavisni studio pod nazivom Pithead Studio.

Naime, prvi izvještaji o zatvaranju Piranha Bytesa pojavili su se još u siječnju. GameStar je spomenuo da je Embracer Group, matična tvrtka, pokušala pronaći novog vlasnika za studio. Međutim, na kraju su otpustili osoblje u prosincu 2023. i zaustavili proizvodnju novih igara. U izjavi, Piranha Bytes je rekao: “Nemojte nas još otpisati!” i spomenuo napore da se situacija riješi.

Prema izvješću poljskog portala CD-Action, Piranha Bytes je zatvorio svoja vrata krajem lipnja. Izvješće je citiralo anonimni izvor i uključivalo fotografije praznog ureda studija s kutijama i namještajem.

Zaposlenik je za CD-Action podijelio razloge zatvaranja, kako je izvijestio WN Games Industry Ecosystem:

  • Financiranje od Embracer Groupa omogućilo je studiju rad do lipnja 2024.
  • Piranha Bytes je pokušao prikupiti 3 milijuna eura od vanjskih investitora za novu igru.
  • Nakon neuspjelog pokušaja financiranja i bez kupca, studio je zatvoren u lipnju 2024.

Piranha Bytes je 2019. godine kupljen od strane THQ Nordica, podružnice Embracer Groupa. Studio je zatim postao dio programa restrukturiranja švedske kompanije usmjerenog na smanjenje troškova. Od lipnja 2023., Embracer Group otpustio je preko 1500 zaposlenika i zatvorio ili prodao nekoliko studija, uključujući Campfire Cabal, Volition, Free Radical Design, Gearbox Entertainment, Saber Interactive i Pieces Interactive.

Dana 8. srpnja, GameStar je izvijestio da su veterani Piranha Bytesa, Björn Pankratz i njegova supruga Jennifer, pokrenuli novi studio pod nazivom Pithead Studio. Službeno su to najavili na društvenim mrežama i podijelili detalje u YouTube videu: “S Pithead Studiom, osnovali smo novi indie studio. U budućnosti ćemo razvijati imerzivne i fantastične indie igre,” rekli su.

Björn Pankratz pridružio se Piranha Bytesu 1999. godine i radio u raznim ulogama, uključujući dizajnera igara, pisca, voditelja projekata i direktora igara. Njegov portfelj uključuje glavne igre kao što su Gothic 1-3, kao i serijale Risen i Elex. Također, Jenny Pankratz radila je u Piranha Bytesu od listopada 2008. kao dizajnerica igara i priča.

U Pithead Studiu, cilj im je usredotočiti se na “guste i mračne akcijske avanturističke igre s dubokim pričama i elementima horora i RPG-a.” Što znači da možemo očekivati slične igre tipa Gothica.