Image Alt

Kuvo TV

Nakon negodovanja fanova, i japanska vlada se uključila u „istraživanje“ Assassin’s Creed Shadowsa

Nakon što su fanovi godinama zahtijevali od Ubisofta da izbaci Assassin’s Creed igru smještenu u feudalni Japan, Assassin’s Creed Shadows konačno dolazi kasnije ove godine. Isprva nazvana Codename Red, ova igra se suočila s kritikama i kontroverzama od prvog trailera. Više od 80.000 ljudi potpisalo je peticiju optužujući Ubisoft za nepoštivanje japanske povijesti i kulture, zahtijevajući da igra otkaže ili odgodi dok ne obavi odgovarajuće istraživanje vezano za japansku povijest i kulturu.

Naime, u sve se nedavno uključila i japanska vlada, koju predstavlja političar Satoshi Hamada. Hamada je na društvenim mrežama najavio da zabrinutosti o prikazu Japana u igri planira iznijeti pred japanskim parlamentom, zakonodavnim tijelom zemlje. Istaknuo je probleme “kulturne aproprijacije i kulturne invazije” u prikazu protagonista igre, Yasukea. Yasuke je bio crnac iz Afrike koji je služio Odi Nobunagi, ali veći dio njegova života ostaje nedokumentiran.

Hamada je kritizirao Ubisoft zbog neprepoznavanja grešaka u igri, poput netočnih zgrada, manira i korištenja kineskih titlova umjesto japanskih. Također je izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja AI-a u stvaranju igre, sugerirajući da je to dovelo do netočnih prikaza japanske kulture.

Iako spomenuta peticija fanova možda neće značajno utjecati na prodaju igre, Hamadine optužbe i istraga mogli bi zakomplicirati izdavanje Assassin’s Creed Shadowsa u Japanu. Postoje tvrdnje da Ubisoft nije adekvatno konzultirao japanske povjesničare i kulturne stručnjake tijekom razvoja, unatoč činjenici da je Ubisoft znao surađivati s povjesničarima za precizno rekreiranje povijesnih okruženja.

Assassin’s Creed Shadows trebao bi biti objavljen 15. studenog. Oni koji unaprijed naruče Gold ili Ultimate izdanje ili se pretplate na Ubisoft+ dobit će igru tri dana ranije.