Image Alt

Kuvo TV

Saudijska Arabija će biti domaćin prvih esport Olimpijskih igara 2025 godine

Saudijska Arabija će biti domaćin prvih Olimpijskih igara u esportu koje će biti održane 2025. godine, objavio je u petak Međunarodni olimpijski odbor (IOC). IOC je sklopio partnerstvo s Nacionalnim olimpijskim odborom Saudijske Arabije (NOC) za održavanje inauguralnih Olimpijskih igara u esportu u Kraljevini.

Prijedlog za ovaj događaj bit će predstavljen na sjednici IOC-a prije Olimpijskih igara u Parizu 2024. Partnerstvo između IOC-a i saudijskog NOC-a trajat će 12 godina, a Olimpijske igre u esportu održavat će se redovito.

Trenutno je Rijad domaćin Svjetskog kupa u esportu, gdje se 2.500 igrača natječe za nagradni fond od 60 milijuna dolara. Ovo natjecanje je zamišljeno kao nasljednik serije turnira Gamers8 i ima za cilj pozvati timove iz cijelog svijeta da se natječu u nekoliko esport disciplina, posebno u League of Legends i Teamfight Tactics. Isto tako, u nastojanju da privuče mlađu publiku, IOC je održao tjedan esporta u Singapuru u lipnju 2023., s deset mješovitih događanja.

Princ Abdulaziz bin Turki al-Faisal, ministar sporta i predsjednik Saudijskog olimpijskog i paraolimpijskog odbora, izrazio je uzbuđenje zbog partnerstva s IOC-om. Vjeruje da ovaj događaj označava novu eru za međunarodni sport i ima potencijal inspirirati sportaše širom svijeta.