Image Alt

Kuvo TV

Cozy Caravan (Early Access)

INFO BOX

  • DEVELOPER: 5 Lives Studios
  • PUBLISHER: 5 Lives Studios
  • PLATFORME: PC
  • ŽANR: Cozy avantura
  • DATUM IZLASKA: 16. svibnja 2024.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Cozy Caravan je simpatična i opuštajuća igra prepuna životinja, u kojoj preuzimate ulogu putujućeg trgovca. Dok putujete, pomažete stanovnicima sela, organizirate tržnice tijekom vikenda i nadograđujete svoj karavan. Kao što znamo, tržište cozy igara je veliko, a sve više ljudi privlače ovakve igre. Međutim, mnoge od njih naglašavaju opuštajuću atmosferu, a ne zahtjevan gameplay, gdje pripada i Cozy Caravan.

Zaista je zanimljivo kako neki igrači doživljavaju ovu igru – ako je simpatična, opuštajuća i ne previše zahtjevna, Cozy Caravan je za njih savršena igra. Ne obraćaju pažnju na ostale aspekte igre, niti na način prezentacije. U svojoj suštini, Cozy Caravan je originalan naslov koji nudi nešto što nismo imali priliku vidjeti ranije, a ima i prostora za daljnje poboljšanje.

Early Access faza – prostor za napredak

Radi se ipak o Early Access naslovu koji će ostati u tom statusu još pola godine, kako bi njegovi autori dodali novi sadržaj, uzeli u obzir povratne informacije zajednice i povremeno nadogradili. Ono čime se Cozy Caravan može pohvaliti jeste njegov predivni svijet, lijepa grafika, zanimljivi likovi, ugodna glazba i simpatičan narativ. Priča je solidna, ali trenutno ima premalo sadržaja u smislu svijeta za istraživanje i zadataka koje možete preuzeti, što nas spriječava da igru smatramo potpuno završenim proizvodom. Iako možete provesti više od 10 do 20 sati igranja u trenutnom stanju, veći dio vremena provest ćete radeći iste repetitivne zadatke umjesto otkrivajući nešto novo. Ako vam to odgovara, opuštajuću atmosferu ćete definitivno pronaći u ovoj igri.

Nadam se da ste spremni sjesti i putovati u karavan kojeg vuče ogromna pčela, dok vas prati vaša smiješna, ali simpatična žaba Bubba, koji uvijek ima nešto za reći o svemu što se događa. Većinu vremena provest ćete igrajući mini igre, ali i otkrivajući razne likove, od kojih svaki ima svoje zadatke i probleme. Na primjer, neki će vas zamoliti da im uslikate tri stvari, donesete šećer ili pronađete recept za tajni gulaš. Da biste uspješno riješili ove zadatke, morat ćete putovati s jednog kraja mape na drugi. Ono što posebno ističe ovu igru jeste to da prazan prostor ne postoji; ne možete se zaustaviti svugdje, što je dobro, jer dok se krećete kroz razne uličice, možete se diviti svemu što vidite. Međutim, nakon nekog vremena sve to postane vrlo zamorno.

Repetitivan gameplay, ali vizualno primamljiva igra

Igra ima dinamični ciklus dana i noći. Tijekom tjedna skupljate povrće, voće i razne predmete dok pomažete farmerima, a usput možete i sebi uzeti koliko vam oni daju. Vikendom postavljate tržnicu na glavnom trgu i prodajete svoje proizvode. Dok putujete, vrijeme prolazi, pa noću možete spavati u svom karavanu. Mapa vam je uvijek dostupna i točno pokazuje gdje trebate ići, gdje se nalaze zadaci i važni likovi, tako da nikada nećete imati problema s pronalaženjem puta.

Druga ključna mehanika igre je reputacija, koju stječete pomažući drugima, pozdravljajući ih i igrajući s djecom mini igre poput školice ili žabica na jezeru. Reputaciju nije teško steći, ali postupak može postati izrazito repetitivan i naporan nakon nekog vremena. Iako ćete dobivati više srčeka tijekom trgovanja, osobno mi se cijeli sustav trgovanja nije svidio.

Imate mnogo mušterija koje nemaju strpljenja, a vrijeme brzo prolazi dok trgujete. Morate unaprijed pripremiti sve i znati što će kupci najviše tražiti, bilo da su to, na primjer, jabuke ili krumpiri. Ako nisu zadovoljni proizvodom, često će ga vratiti, što vas prisiljava da budete još brži. Još jedna iritantna stvar su nadogradnje. Što više srčeka imate, to više sadržaja otključavate i nadograđujete karavan. Na primjer, otključavate više načina pripreme proizvoda, od običnog sjeckanja do pravljenja pita, uz mini igre poput klikanja u pravom trenutku ili praćenja vrtećeg kruga. Iako dobivate dosta proizvoda, za nadogradnje morate otići do određenog dijela mape gdje se nalazi majstor koji će nadograditi vaš karavan. Trgovanje je povezano s ovim, jer morate otključati više štandova, što vas na početku prilično ograničava.

Još jedna zamjerka je da ne možete trčati, što čini vaš lik prilično sporim. To postaje posebno frustrirajuće kada rješavate određene zadatke poput, primjerice, vraćanja velikih pčela na njihovu farmu. Nažalost, ovaj zadatak morat ćete ponoviti veliki broj puta i dovodi se u pitanje njegova svrha. Način otkrivanja recepata u igri je isto tako vrlo zanimljiv. Jedan od načina je da pomognete ogromnoj žabi vratiti njezinu djecu koja su razbacana po cijeloj mapi; kada ih vratite određeni broj, žaba vas nagradi. Što više igrate, to više sadržaja otključavate, što je sasvim očekivano. Cozy Caravan također nudi širok spektar prilagodbi likova, pa možete birati koja životinju želite biti i kako želite izgledati. Sve je to izuzetno preslatko, što će se posebno svidjeti ljubiteljima ovog žanra.

Koncept je prisutan, ali realizacija nije najbolja…

Osim toga, građani s kojima možete razgovarati obično imaju kratak dijalog specifičan za njih, nakon čega slijedi obavijest o posljednjem glavnom zadatku koji ste preuzeli. To čini razgovor s likovima koji nisu glavni više ležernom aktivnošću umjesto nečega što bi mogli smatrati posebno vrijednim. Upravo zbog toga ćete vrlo često mahati drugim likovima kako biste stekli reputaciju, umjesto da uz pomoć razgovora još dodatno dobijete srca.

Kada se pogleda igra u cjelini, jasno je da su potrebne izmjene kako bi se smanjila repetitivnost. Cozy Caravan nudi solidnu tržišnu simulaciju s izvrsnim cozy elementima, ali još uvijek je u fazi Early Accessa. Što dalje napredujete u avanturi, to više želite od igre – više aktivnosti, više svijeta za istraživanje, više likova s kojima se možete sprijateljiti i više jedinstvenih zadataka. Nadam se da će igra pokazati da je vrijedna vremena i pažnje, jer ima potencijal da postane nešto kvalitetno. Nažalost, trenutno to nije.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.