Image Alt

Kuvo TV

Pet nadolazećih indie igara koje ne smijete propustiti

AAA produkcija video-igara je u ovom trenutku, protumačimo li reakcije igrača na nove najave, poprilično zastarjela, ironično, i više nije glavni izvor koji igrači koriste kako bi popunili svoje slobodno vrijeme. Tu i tamo, još uvijek se potrefi koji veliki hit, ali hype kao da se preselio u AA i indie produkciju, tzv. mid-budget igre čije cijene uglavnom idu do otprilike 40 eura, u usporedbi s AAA igrama kojima cijene idu do već vrtoglavih 80 eura.

Ovdje želim ukratko predstaviti neke nadolazeće igre koje zasigurno neće napraviti još veću rupu u vašem novčaniku, a i vjerojatno će vam ostaviti dugotrajniji dojam.

Pony Island 2: Panda Circus

Počnimo jednim velikim naslovom! Pony Island 2 nastavak je na prvi hit jednog od najvećih indie developera današnjice, Daniela Mullinsa, čija svaka igra krije više igara, a iznenađenja je napretek. Pony Island, sad već davne 2016. godine, pokazao nam je njegovu fascinaciju tzv. ARG-em, odnosno augmented reality game, što u pojednostavljenim terminima znači da se igra jednako igra vama kao što i vi igrate nju. Prijevarno slatku na prvi pogled, igru je definitivno teže preporučiti nekome tko nije upoznat s Mullinsovim radom, ali zaigrate li ju na više od deset minuta, počet će se otkrivati njezino pravo, zastrašujuće lice. Nastavak se, prema svim najavama i opisima, čini kao spoj svih Mullinsovih igara do sada – tu su side-scrolling i FMV segmenti iz The Hexa, poigravanje kompjuterskim komandama iz Pony Islanda, kao i JRPG elementi iz druge polovice Inscryptiona. Sve je to, naravno, upakirano u vizualno-primamljiv i fascinantan paket koji sigurno skriva još mnogo gameplay mehanika, više od onoga što nam je prikazano. U igri također gostuje i popularni tvorac sadržaja na internetu, ProZD, a tko zna tko bi mu se još mogao pridružiti. Datum izlaska još nije poznat, ali do kraja godine možda ugleda svjetlo dana!

Psycho Patrol R

Još jedan gorostas na ovom popisu je novi projekt tvorca jedne od najboljih igara zadnjih nekoliko godina, ogromne i ambiciozne immersive simulacije Cruelty Squad, koja je po svom izlasku postala jedna od najfascinantnijih igara u svom žanru, te uživa u naslovu „najružnije“ najbolje igre ikada. Psycho Patrol R uvelike je sličan svom prethodniku, čak toliko da bi ga se moglo nazvati „duhovnim nastavkom“ utoliko što se koristi jednakim vizualnim stilom koji podsjeća na iskvarenu i neispravnu web-stranicu iz kasnih 90-ih. Cruelty Squad nas je stavio u ulogu ubojice koji, unutar naslovne organizacije, mora izvršiti atentat na određene ljude na vlasti, a da pritom koristi razna oružja, stealth mehaniku i različite rute unutar razina kako bi to postigao. Iznimno zarazna i neobična igra čije mehanike nikad nijedna druga igra nije ovako iskoristila, čini se da postaje još veća u Psycho Patrol R, koji je, osim što je FPS, također i mech simulator. Osim toga, svijet će ovaj put biti otvoren, a naša će uloga biti na strani zakona – koliko god on možda bio još gori. Dodan je i sustav dijaloga, kao i veći naglasak na survival mehaniku – fatigue i radiation neki su od aspekata lika na koje ćemo morati paziti. Datum izlaska još nije poznat, ali budući da će izaći u early accessu, možda bismo je već mogli zaigrati do kraja godine.

Sauna2000

Razvoj Sauna2000 pratim još otkad je bila na Kickstarteru 2020. godine, gdje je uspješno postigla svoj cilj, a demo koji se pojavio iste godine u sklopu HauntedPS1 Demo-Diska istaknuo se kao jedan od najboljih najavljenih projekata. Koncept igre vrlo je jednostavan – došli smo na odmor u malo mjesto unutar Finske i želimo ga provesti u našoj skromnoj sauni, ali nema toga što nas neće spriječiti u našem naumu! Demo je izrazito drugačiji od onoga što je igra danas, odnosno što će biti kad napokon izađe, ali ono što je ostalo isto jest vrhunska audio-vizualna prezentacija koja imitira ne samo PS1 grafiku, već i kvalitetu VHS snimki, a budući da je igra smještena u 1999. godinu – to je jedina estetika koja ima smisla. Iako je humor bitan aspekt igre, ne smije se zaboraviti da je ovo i horor naslov te će kao takav sadržavati sve neugodne pojave koje nikad ne biste htjeli susresti na odmoru u Finskoj. Sav promo-materijal vješto skriva te aspekte igre te se fokusira na simulaciju finskog života u ono vrijeme – pecanje, karaoke, vožnju biciklom kroz idilični lokalitet, razgovaranje s mještanima i upoznavanje flore i faune na sve druge moguće načine. Hoće li igra uskoro izaći? Nemam pojma. Developeri još uvijek marljivo rade na igri, ali ako želite samo griz onoga što vas očekuje u završnom proizvodu, bacite pogled na demo – nećete požaliti.

Neyyah

Ako ste kao i ja veliki obožavatelj Myst serijala, kao i mnogih klonova koji su u međuvremenu izašli, onda vam se ovo mora naći na popisu jer Neyyah trenutno izgleda kao jedan od najautentičnijih Myst-klonova ikada i očito je koliko je u igru uloženo strasti odmah već na prvi pogled. Dakle, klasika – prvo lice, point ‘n click s hrpom zagonetki koje su na nama da ih riješimo, a usput i da otkrijemo tajnu svijeta Neyyah čiji otoci sadrže brojne različite kulture i civilizacije. Grafika u igri je pre-rendered, baš kao što su to radili i prije, stoga kretanje neće biti slobodno već će funkcionirati na on-rails sustavu te ćemo na svakoj točki interesa moći istražiti sve oko nas, a igra će nuditi optimizaciju brzine (o)kretanja za najbolji doživljaj. U razvoju je već nekoliko godina i to uglavnom od strane samo jednog developera, ali budući da je isti igru uspio prodati izdavaču MicroProse Software, čini mi se kao dobar znak da nećemo još tako dugo čekati da ju zaigramo. Uz to, već se na nekoliko festivala mogao odigrati demo, a i sam je tvorac jako komunikativan te tjedno objavljuje kako razvoj napreduje.

500 CALIBER CONTRACTZ

Bryce Bucher je jako mladi developer čije sve igre pretendiraju na estetiku ranih 2000-ih, kako vizualno tako i gameplayjem, a ova mu je definitivno naj-niche od svih dosada. Čim vidite modele likova, font kojim se koristi u najavama (pa i činjenica da je najavu montirao u prastarom Windows Movie Makeru), glazbu koja krasi pozadinu te teksture koje tvore svijet – bit će vam jasno na što igra cilja. Doduše, stil vam vjerojatno ništa neće značiti ako niste posjećivali raznorazne stranice s flash animacijama i igrama, ili se pitali „Hm, kako bi South Park likovi izgledali da su dio Matrixa?“ Ipak, potpuna predanost ovoj estetici sama po sebi je pohvalna, a dodamo li na to još činjenicu da igra jednostavno izgleda nevjerojatno zabavno – zašto ne? Demo je bio predstavljen na prijašnjem Steam Next Festu te ga se još uvijek može zaigrati. Koncept je taj da ste snajperist kojeg šalju izvršavati ubojstva, ali kvaka je u tome da je ovo 3D platformer u maniri N64 igara, tako da stealth nije nimalo bitan, već koliko ste pokretni i spretni da napravite najcool okrete u zraku, odbijate se od zidove i pritom raznesete nekog zločinca kad stignete. Uskoro bi trebala izaći u cijelosti, stoga držite oko na Steam stranici i uživajte.