Image Alt

Kuvo TV

Star Wars Outlaws

INFO BOX

  • DEVELOPER: Massive Entertainment
  • PUBLISHER: Ubisoft
  • PLATFORME: PS5,  Xbox Series X/S, PC
  • ŽANR: Akcijska avantura
  • DATUM IZLASKA: 30. kolovoza 2024.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PS5

Kada su u pitanju Ubisoft i njegove igre, na gaming sceni već duže vrijeme vlada podijeljeno mišljenje. Jednima se diže kosa na glavi na pomisao na Ubisoft i njegove, kako isti kažu „copy-paste open world igre bez duše“, dok drugi u istima opušteno uživaju, željno iščekujući svaku novu igru iz serijala kao što su Assassin’s Creed ili Far Cry.  Iako na takvim igrama uglavnom rade Ubisoftovi „core“ razvojni timovi, prije svega oni koji se nalaze u Kanadi i Francuskoj,  jedan od internih studija ovog francuskog izdavača, švedski Massive Entertainment, javnosti poznat po nešto drugačijem hit serijalu The Division, ali i prošlogodišnjem (khm, open world, khm) hitu Avatar: Frontiers of Pandora, iznenadio je cijelu gaming javnost kada je prije nekoliko godina objelodanio da radi na velikoj Star Wars igri koja će ujedno biti i prva open world igra zasnovana na ovoj franšizi. To je kod fanova i igrača opet izazvalo pomiješane reakcije.

Jedni su bili skeptični oko cijelog projekta, strahujući da ćemo na kraju dobiti još jedan Assassin’s Creed reskin, drugi su se pribojavali da će Ubisoft pokušati napraviti nešto poput No Man’s Skyja (ali onog kakvog smo imali prilikom launcha), dok su treći imali vjeru u Massive Entertainment, tvrdeći kako se radi o razvojnom timu koji ipak radi nešto drukčije igre. Četvrti su, s druge strane, bili oni koji su spremni progutati sve što ima veze sa Star Warsom, pa su se veselili izlasku ove igre, ma kakva ona bila.

Prolazilo je vrijeme i Ubisoft i Massive Entertainment su sredinom prošle godine konačno otkrili o kakvoj igri je riječ. Star Wars Outlaws je predstavljena kao klasična open world akcijska avantura koja nam donosi priču smještenu u vjerojatno najpopularniji i mnogima najdraži period cjelokupne franšize. Predstavljena je i simpatična glavna protagonistica, a prvi traileri su nam dali nagovjestiti da nas očekuje spektakularno akcijsk ostvarenje. No, kao i sve što ima veze s Ubisoftom, sve navedeno je opet naišlo na podijeljeno mišljenje javnosti koje se vrlo vjerojatno neće promijeniti ni sada kada je igra konačno pred nama.

Je li Star Wars Outlaws doista klasična Ubisoftova igra ili je ipak posrijedi nešto drugačije? Pokušat ćemo odgovoriti na to pitanje u nastavku naše recenzije.

Hanna Solo i najveća intergalaktička pljačka

Kao što smo već spomenuli, Star Wars Outlaws je prva open world igra smještena u Star Wars univerzum i kao takva će definitivno ostati upamćena, svidjela se ona vama ili ne. Ipak, da smirim one koji već u rukama drže kamenje spremno za bacanje, ne radi se o klasičnom Ubisoftovom open world ostvarenju, već o igri koja je znatno linearnija (iako to nije) i intenzivnije vođena pričom, za razliku od većine dosadašnjih Ubisoftovih ostvarenja. Zapravo, ima tu doista malo Assassina i Far Cryja, pa i Watch Dogsa, ali je mnogo više Uncharteda, Splinter Cella ili, recimo Metal Geara i Star Wars Jedija. Dakle, da još jednom to naglasimo – Star Wars Outlaws je doista open world naslov, ali nije klasični Ubisoftov open world naslov!

Star Wars Outlaws nam donosi potpuno originalnu priču smještenu u dobro poznati univerzum.  Nećemo ništa spoilati vezano za priču, tako da ćemo se držati samo onih najosnovnijih stvarčica.

Radnja ovog ostvarenja smještena je između filmova Empire Strikes Back i Return of the Jedi, a vrti se oko svemirske pljačkašice Kay Vess i njenog pokušaja da izvrši najveću pljačku u cijeloj galaksiji. Kao siroče odraslo na ulicama Canto Bighta, Kay su teške i nepredviđene okolnosti natjerale da se bavi krijumčarenjem, krađom i drugim kriminalnim radnjama. Bavljenje mutnim poslovima diljem najmračnijih kutaka ovog grada za Kay je predstavljalo jedini način da opstane na ulici, preživi i skupi dovoljno novca da se otisne u svemir u potrazi za boljim životom. Upravo jedan takav „poslić“, pretvorit će Kay u najtraženiju osobu u cijeloj galaksiji. Naime, nakon što preuzme posao u kojem treba provaliti u trezor lidera kriminalne organizacije Zerek Besh, oktutnog Sliroa, Kay se nađe u velikom problemu kada shvati da se ne radi o običnoj pljački već o nečemu mnogo većem i ozbiljnijem. Optužena za pljačku i sudjelovanje u akciji pokreta otpora, Kay postaje najtraženija osoba u galaksiji. No, srećom, uspijeva umaći Slirou i njegovoj organizaciji tako što mu krade svemirski brod i bježi na planet Tosharu. Sa Slirom za petama, novi splet okolnosti stavlja pred Kay savršenu priliku da se izvuče iz cijele situacije na totalno sulud način, da izvrši najveću pljačku u galaksiji tako što će ukrasti milijune i milijune kredita upravo od svog progonitelja.

To bi u biti bio najkraći opis glavne priče i onoga što nas očekuje kroz nekih 30-ak sati, koliko je potrebno za uspješno kompletiranje igre. Priča, sama po sebi, nije neko remek djelo. Zapravo je prilično mlaka, ali služi da nam detaljnije predstavi odlično okarakterizirane glavne likove na čelu sa samom Kay.

Kay je fantastično napisan glavni lik, a predstavlja sliku i priliku mnogima najdražeg lika u cijeloj Star Wars sagi. Da, Kay je doslovno ženski Han Solo, sa svim vrlinama i manama po kojima je poznat ovaj legendarni lik. Njena brzopletost na jeziku i djelu često je dovodi u probleme, kako sa zakonom tako i sa raznim kriminalnim organizacijama. Zbog svoje šeprtljavosti i dobrog „lopovskog“ srca, Kay je uistinu šarmantna glavna protagonistica koju nije teško zavoljeti. Zapravo će vam vrlo brzo prirasti k srcu, baš kao i njen maleni sidekick, simpatično maleno stvorenje Nix, s kojim Kay ima neraskidivu vezu kakvu su imali Han Solo i Chewbacca (samo sa znatno manje galame i dlaka 🙂 ). Njima će se tijekom aventure pridružiti i ND-5, borbeni droid iz perioda Rata Klonova koji predstavlja potpunu suprotnost glavnoj protagonistici. Za razliku od često nesmotrene Kay, ND-5 je proračunat lik koji se drži svojih ciljeva i ne odstupa od svog zacrtanog puta.  Kao takav, svojim ponašanjem dodatno utječe na balans između likova.

I dok su glavni likovi doista dobro napisani te ih je lako zavoljeti, to se ne može reći za druge sporedne likove u igri. Štoviše, za dobar dio likova slobodno možemo reći da su prilično dosadni i nezanimljivi, pa dobrim dijelom i nebitni. Također, igri nedostaje neki kvalitetan i konkretan antagonist koji bi priču dodatno prodrmao i u nju unio ono nešto posebno, a uzmemo li u obzir činjenicu da je takvih u Star Wars univerzumu do sada bilo poprilično, teško se oteti dojmu da su scenaristi očito bili bez inspiracije prilikom stvaranje priče. Jesmo li trebali dobiti nekog kvalitetnijeg negativca? Definitivno jesmo, no što je tu je, idemo mi vidjeti kako igra stoji na polju gameplaya.

Znatno manje i konkretnije open world iskustvo

Star Wars Outlaws je, bez sumnje, dosta drukčiji od dosadašnjih Ubisoftovih naslova. Zapravo teško da na njih liči, a to znači da nema napornog pentranja po tornjevima niti čišćenja baza. Ovdje se dosta toga svodi na zabavu i avanturu koje proizlaze iz svemirskih lopovluka i underground aktivnosti, poput provaljivanja u razne baze i tvornice, kartanja sa kriminalcima i, naravno, borbe sa raznoraznim protivnicima.

Star War Outlaws nije RPG nego klasična akcijska avantura bliža, recimo, Unchartedu nego nekim open world akcijskim RPG ostvarenjima.  Moguće je sve otključati i proći u jednom prolasku kroz igru, što donekle narušava replay value, ali opet, ponavljamo, ovo nije RPG poput Witchera ili Elder Scrollsa, već klasična akcijska avantura u kojoj će posebno uživati oni kojima je preko glave jurcanja po mapi u potrazi za mali milijun questova i aktivnosti, škrinja i kojekakvih ne pretjerano bitnih stvarčica koje na silu produljuju trajanje igre. Štoviše, Star Wars Outlaws možete odigrati kao klasični linearni naslov, bez da odigrate ijednu sporednu misiju. To bi, naravno, bila velika šteta, no eto, imate i tu mogućnost.

Iako smo kroz najave igre imali dojam da bi Star Wars Outlaws sa svojim planetima mogao biti sličan No Man’s Skyju, to zapravo nije slučaj. Igra je ipak znatno, znatno linearnija i konkretnija i na momente podsjeća na Mass Effect, nudeći nam ukupno pet različitih planeta za istraživanje, od kojih dva nisu otvorenog tipa, već su dosta manja i linearnija. To znači da su samo tri planeta doista open world karaktera i da iste možemo istraživati baš onako kako to želimo. Mapa u igri je veoma pregledna i, kao što smo već spomenuli, nije krcata raznoraznim ikonicama poput onih iz AC i FC igara. Nema gotovo nikakve ikonice osim onih bitnih, poput onih za fast travel, glavne misije i lokacije koje ste otkrili tijekom istraživanja.

Misije u igri su raznolike i klasične za open world igre, pa tako imamo misije koje obavljamo za razne frakcije (o njima nešto više u nastavku), aktivnosti i događaje na koje nailazimo tijekom igranja na način sličan onome iz, recimo, Rockstarovog Red Dead Redemptiona. Tu je i lov na zaboravljena blaga te istraživanje svemirskih olupina u potrazi za resursima i drugim vrijednim stvarčicama. Dio igre se, kao što je od ranije bilo poznato, odvija i u zraku, gdje nas očekuje klasična Star Wars akcija i letenje od lokacije do lokacije. Jako mali dio igre odvija se u svemiru, što mi se svidjelo, ali se takvo što, recimo, našem Gregoru baš i neće svidjeti budući da je on hardcore fan “pew pew” letačkih akcija.

Putovanje između planeta se odvija kroz menije i mapu, na način sličan onome iz Starfielda. To znači da nas očekuju animacije slijetanja i uzlijetanja koje maskiraju učitavanje igre. Te animacije možete prekinuti, ali učitavanje će i dalje trajati, pa tko voli nek izvoli. Misije u svemiru nisu teške, a pri tome su zabavne budući da nude mogućnost istraživanja olupina u potrazi za opremom i potrepštinama koje možete prodati i zaraditi lovu za unaprijeđenje svoga broda, speedera i blastera.

Kada ste izvan cockpita svoga broda Trailblazera, avanturu nastavljate na nogama ili pak upravljajući speederom koji će vam pomoći prilikom dostizanja nekih udaljenih lokacija. No, najviše zabave i avanture očekuje vas upravo „pješice“, dok istražujete neku od mnogobrojnih lokacija koje su razasute diljem planeta. Svaki planet ima i svoj glavni grad koji je krcat likovima i raznoraznim aktivnostima, kakve smo već viđali u Star Wars filmovima, no najviše ćemo uživati u story misijama i akciji koje dolaze sa istima. Budući da Kay nije nikakav Jedi, već lupežica koja se primarno oslanja na snalažljivost, stealth je jedna od ključnih mehanika u igri. Stealth predstavlja jedan od krucijalnih dijelova igre i zato je često ponekad možda malo i isforsiran, ali nikada nije dosadan. Postoje misije gdje ne možete samo upasti i napraviti kaos, nego morate tihi i ne smijete podići uzbunu, ali zato možete potamaniti protivnike koji su zaslužni za aktiviranje alarma ili pak preventivno sabotirati panele za alarm. Tu se na neki način vraćamo Far Cryju i pristupu tornjevima, ali nećemo ulaziti sada u to…. Stealth funkcionira vrlo dobro. Jednostavan je i nije naporan, pa iako nije impresivan kao, recimo, u Splinter Cellu, svakako je suptilniji nego u u Assassins Creed i Far Cry igrama te nudi solidnu dozu zabave.  Tome doprinosi i činjenica da je pristup velikom broju lokacija moguć iz više smjerova, a to nudi određenu dozu fleksibilnosti i slobode prilikom šuljanja pa će svaki igrač naći svoj najbolji pristup. Naravno, kada budete primjećeni, kreće akcija i pucnjava na sve strane.

Pucanje u igri je zabavno, iako nije nešto što možemo navesti kao highlight ovog ostvarenja. Kay koristi jedno glavno oružje, Blaster, koji ima nekoliko različitih načina rada, a  koje možemo birati naizmjenično. U borbi Kay može koristiti zaklon, može se kotrljati i tako izbegavati ozbiljnije napade poput granatiranja, a tu je borba prsa u prsa koja je jednostavna i zabavna.

Druga oružja, poput snajpera ili bacača granata, ne možemo nositi trajno već ih koristimo samo dok u njima ima streljiva. Takvo što je pametan potez i dodatno utječe na atmosferu i autentičnost Star Warsa.  Također, Kay u svoju korist može iskoristiti i razne predmete iz okoline poput, klasičnih eksplozivnih bačvi i slično. Dobra je fora da možete iskoristiti Nixa kada ostanete bez municije, da ga pošaljete da vam donese oružje koje se nalazi oko vas.  A kada već spominjemo Nixa, red je da kažemo i poneku riječ o njemu.

Nix je maleni životinjski pomoćnik koji će nam tijekom naše avanture biti od ogromne koristi.  budući da može dosegnuti neke stvarčice koje Kay nisu dostupne, a moguće ga je koristiti za distrakciju pritivnika ili, primjerice, daljinsko aktiviranje granata. Nix ima određene pasivne sposobnosti, primjerice može vratiti natrag bačenu granatu, a može i ometati protivnike, skenirati okolinu i vršiti interakciju s raznim objektima. Kratko rečeno, radi se o savršenom pomoćniku kojeg ćete instatno zavoljeti, kako zbog njegovog slatkog izgleda, tako i zbog njegovog karaktera.

Kao što smo već u nekoliko navrata naglasili, Star Wars Outlaws nije RPG nego klasična akcijska avantura bliža, recimo, Unchartedu nego nekim open world akcijskim RPG ostvarenjima. To znači da nas u igri ne očekuju RPG elementi poput leveliranja, nego nove vještine učimo usput kroz igru.

Jedno od najvećih osvježenja koje Star Wars Outlaws donosi svakako je njegov način pristupanju novim vještinama i sposobnostima. Ne postoje stabla vještina, ne dobivate XP za ubijanje neprijatelja ili završetak misija. Umjesto toga, morate pronaći razne likove širom galaksije koji vam pomažu u učenju novih sposobnosti i vještina za Kay i Nixa. Nakon što ih pronađete, možete otključati nove sposobnosti ispunjavanjem malih i ne pretjerano napornih zadataka, poput pronalaženja određene količine kredita iz kontejnera, uklanjanja određenog broja neprijatelja dok im Nix odvlači pažnju ili prolaska određene udaljenosti na vašem speederu. Ukratko, kroz igru učite nove skillove i poteze, ali na dosta jednostavniji način. Nema mrskog grinda već je sve nekako opuštenije i zabavnije na način koji na momente podsjeća na novije GTA igre.  Zapravo, igra vas tjera da koristite sve mehanike i da na taj način poboljšavate svoju protagonisticu i njenog pomoćnika.

Jedan od ključnih elemenata Star Wars Outlawsa je sistem reputacije. Naime, Kay će se tijekom svoje avanture susresti sa četiri velike kriminalne frakcije,  u pitanju su Ashiga Clan, Pyke Syndicate, Crimson Dawn, i Hutt Cartel (da, da, Jabba i ekipa su tu). Sa svakom od frakcija će imati određeni odnos, ovisno o njenim djelima.

Sistem reputacije sličan onome iz starijih igara poput Elder Scrollsa ili Red Dead Redemptiona. Primjerice, ako vas na teritoriju nekog kartela uhvate u krađi i sumnjivim radnjama, pada vam reputacija kod tog kartela, a to sa sobom povlači određene posljedice.  Na primjer, ne možete pristupiti nekom dijelu mape, ne možete trgovati s određenim trgovcima ili dočepati se nekog dobro plaćenog posla. Ukratko, ako ste dobri s određenim kriminalcima, uživate njihovu zaštitu i dobivate posebne poklone i povlastice. Ako niste u dobrim odnosima, spremite se za okršaj s njima.

Sistem reputacije je dinamičan i utječe na dosta toga tijekom vaše avanture, ali ne u dovoljnoj mjeri. Nažalost, nekako postoji dojam da sve nije dovoljno dobro izbalansirano. Jednostavno, nedostaje balansa kod odnosa s kartelima, budući da možete žonglirati između misija i biti dobri sa svima, što narušava iluziju održavanja reputacije kod drugih frakcija. Samim time, igra gubi na elementu neizvjesnosti i cijela priča oko zloglasnih kartela se pretvara u dječije igralište, gdje je sve dobro i super.

S tehničke strane, toplo-hladni tuš

Autentičnost Star Wars franšizi je bez sumnje jedna od najjačih strana Outlawsa. Sve je krcato detaljima, a lokacije doista djeluju kao živa mjesta (pijaca na planetu Toshara ili svemirska luka Mos Eisley oduševljavaju životom i detaljnošću), arhitektura, flora i fauna, sve je baš onako kakvo smo vidjeli u filmovima. Međutim, takvo što dolazi sa priličnom količinom problema.

Star Wars Outlaws je veoma lijepa igra, ali ne bez tehničkih problema. Tu, uz more bugova koji obično idu uz veliki broj open world igara, primarno mislimo na modele likova na čelu sa glavnom protagonisticom koja na trenutke izgleda super, a onda kao da je ispala iz neke igre stare 10 i kusur godina. Razlika u izgledu likova, prvestveno Kay, neprestano varira do te mjere da ćete se zapitati radi li se uopće o istom liku?? Neujednačenost grafičke kvalitete igre prisutna je u cijeloj igri, pa će vas igra u jednom trenutku ostaviti bez daha, a u idućem šokirati u totalno negativnom kontekstu.

Snowdrop Engine se do sada dokazao u više navrata, a najsvježiji primjer je bio vizualno i tehnički impresivni Avatar: Frontiers of Pandora. Stoga, ne možemo a da se ne zapitamo što se ovdje dogodilo, iako odgovor na to pitanje nije neka tajna. Naime, razlog ovih tehničkih problema očito leži u preranom izlasku igre i nema sumnje da će Ubisoft kroz brojne nadogradnje dosta toga popeglati, ali zar ne bi bilo bolje da je izlazak igre odgođen za koji mjesec pa da smo u konačnici dobili tehnički znatno kvalitetniji naslov?

Grafička nekonzistentnost je samo jedan dio tehničkih problema koju muče ovu igru. Tu je i hrpetina bugova, poput pucanje tekstura i izostanka istih, zvuka koji se nakratko zna izgubiti pa sve do onih znatno iritantnijih problema na čelu sa potpunim crashiranjem igre.

Na kraju, da se vratimo i nečemu pozitivnom, a to je soundtrack igre. Jednostavno moramo pohvaliti glazbu u igri, koja je fantastična i u potpunosti u skladu sa Star Warsom, iako istu nije skladao slavni John Williams.

Nije GOTY kandidat, ali je daleko od loše igre…

U konačnici, Star Wars Outlaws je veoma dobra igra koja je definitivno mogla biti mnogo bolja, da se ekipa iz Massive Entertainmenta detaljnije pozabavila njenim određenim aspektima, kako tehničke tako i kreativne prirode. Priča je mogla biti bolja, s tehničke strane to je također moglo biti puno bolje i u to ne sumnjamo, ali zato je gameplay veoma zabavan, glavna protagonistica je simpatična i mogla bi vam prirasti k srcu… Dakle, za svaku dobru stvar ove igre ima i jedna loša, što znači da se dosta toga moglo popraviti da je Ubisoft igru pustio da se još nekoliko mjeseci kuha u kuhinji Massive Entertainmenta.

Na kraju, radi se o zabavnom ostvarenju i nikako lošoj igri koja će vremenom sigurno postati bolja i kvalitetnija. No, problem je što je u prodaju stigla gotovo istovremeno sa jednom od najiščekivanijih igara generacije, zbog čega će mnogima bez sumnje biti drugi izbor. S druge strane, ukoliko vam se ukaže prilika da zaigrate Star Wars Outlaws, učinite to – nećete se razočarati.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.