Image Alt

Kuvo TV

Najavljen PlayStation 5 Pro, izlazi u studenome

Kako se pretpostavljalo i najavljivalo, Sony je danas predstavio svoju nadograđenu PS5 konzolu, PlayStation 5 Pro, na tehničkoj prezentaciji koju je vodio sistemski arhitekt Mark Cerny. Poboljšani sustav popularne konzole koštat će 799.99 eura, a izlazi 7. studenog 2024. Video prezentaciju konzole možete ponovno pogledati ispod.

Tijekom devetominutnog prijenosa uživo, Cerny je prikazao kako PS5 Pro predstavlja značajan skok u snazi u odnosu na trenutni PS5, referirajući se na veći GPU, napredni ray tracing te AI-driven upscaling.

Prema PlayStation blogu, ovako Sony objašnjava sve nove karakteristike konzole:

Nadograđeni GPU: S PS5 Pro nadograđujemo GPU koji ima 67% više računalnih jedinica od trenutne PS5 konzole i 28% bržu memoriju. Sveukupno, to omogućuje do 45% brže renderiranje za igranje, čime iskustvo postaje puno glađe.

Napredni Ray Tracing: Pruža dinamičnije refleksije i lom svjetlosti, te će to omogućiti konzoli da izvodi raytracing efekte  dvostruko, a ponekad i trostruko brže u odnosu na trenutnu PS5 konzolu.

AI-Driven Upscaling: Također uvodimo PlayStation Spectral Super Resolution,  upscaling tehnologiju vođenu AI-jem koja koristi strojno učenje za postizanje super oštre jasnoće slike dodavanjem izvanredne količine detalja.

Usto je predstavljeni donekle malo drugačiji izgled konzole, a svakako će najviše reakcija biti na cijenu, prije nego na performanse i sve te promjene koje, prema mnogima u komentarima, nisu ni vidljive na ovoj prvoj prezentaciji. No, skupljati ćemo reakcije u narednim danima pa ćemo dobiti realniju sliku i procjenu ovoga Sonyjevog poteza.

PlayStation 5 Pro je zasada najavljen da dolazi bez diska, a i stalak za vertikalno postavljanje se prodaje, vjerovali ili ne, zasebno.