Image Alt

Kuvo TV

Nintendo i The Pokémon Company tuže Palworld zbog povrede patenta

Nintendo i The Pokémon Company podnijeli su tužbu za povredu patenta protiv Pocketpaira, razvojnog studija popularne igre Palworld. Tvrtke su u srijedu najavile pravni postupak, navodeći da traže zabranu daljnje povrede patenta i naknadu štete. Tužba, podnesena Okružnom sudu u Tokiju, tvrdi da Palworld navodno krši više Nintendovih patenata.

U izjavi, Nintendo je naglasio svoju predanost da zaštiti prava intelektualnog vlasništva, uključujući Nintendo brend koji su razvijali dugi niz godina: “Nintendo će nastaviti poduzimati potrebne mjere protiv bilo kakve povrede svojih prava intelektualnog vlasništva“, poručila je tvrtka.

Iako se igranje u Palworldu značajno razlikuje od Pokémon igara, mnogi igrači i stručnjaci primijetili su sličnost između nekih stvorenja u Palworldu i Pokémon likova. To je dovelo do optužbi za plagijat, a neki su čak sugerirali da su 3D modeli u Palworldu gotovo identični onima korištenima u Pokémon igrama.

Međutim, tužba koju je Nintendo podnio temelji se na povredi patenta, a ne na povredi autorskih prava. To ukazuje na to da je pravna tužba više usmjerena na elemente igranja nego na sličnosti u dizajnu likova.

Ranije ove godine, David Hansel, odvjetnik za intelektualno vlasništvo, komentirao je situaciju, napomenuvši da bi Nintendo trebao imati jasne dokaze o kopiranju kako bi pobijedio u slučaju povrede autorskih prava. Objasnio je da samo uzimanje inspiracije iz umjetničkog stila druge igre nije dovoljno da se dokaže kršenje autorskih prava: “Mora biti očito kopiranje. Industrija bi davno propala kad ne bi bilo dopušteno uzimati inspiraciju“, rekao je Hansel.

Predsjednik Nintenda Shuntaro Furukawa je tijekom financijskog brifinga ove godine izjavio da će Nintendo poduzeti odgovarajuće mjere protiv bilo kakvih povreda svojih prava intelektualnog vlasništva. S druge strane, Takuro Mizobe, direktor Palworlda i izvršni direktor Pocketpaira, prethodno je odgovorio na optužbe. U razgovoru za japanski portal Automaton, Mizobe je tvrdio da je Palworld prošao pravne preglede i da su uklonjene sve potencijalne pravne poteškoće.