Image Alt

Kuvo TV

Realm of Ink (Early Access)

INFO BOX

  • DEVELOPER: Leap Studio
  • PUBLISHER: Leap Studio
  • PLATFORME: PC
  • ŽANR: Roguelite akcija
  • DATUM IZLASKA: 10. rujna 2024.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Ako ste ljubitelj akcijskih roguelite igara, Realm of Ink svakako zaslužuje biti na vašem popisu igara koje biste trebali zaigrati. Osim što je izuzetno zabavan, razlikuje se od sličnih naslova po bržim animacijama i obilju opcija koje vam se neprestano pruža, do te mjere da više nećete znati što prvo odabrati. Također, igra ima prekrasnu grafiku, ispunjenu bogatim bojama tinte, uz raznolike likove i mitološka stvorenja koja izgledaju fantastično. Za jedan Early Access naslov, Realm of Ink zaista odskače.

Što se tiče priče, koja obično nije u središtu ovakvih igara, pratimo mačevateljku Red koja pokušava pobjeći od niti sudbine. Njezinu sudbinu kontrolira knjiga, a cilj joj je pronaći sebe i shvatiti vlastito postojanje. Ako volite kinesku mitologiju ili vas zanimaju likovi inspirirani azijskom kulturom, ovdje ćete pronaći upravo to. S mnoštvom bosseva, raznolikih neprijatelja i zanimljivih likova, Realm of Ink neće razočarati, a svi ti elementi imaju svoj smisao, bez suvišnih detalja.

Jedan od ključnih elemenata igre je izniman replayability. Iako ćete se često boriti protiv istih neprijatelja i bosseva, igra nudi različite stilove igranja, a tu je čak i ljubimac koji vas prati kroz cijelu avanturu. Mehanike borbe su jednostavne, s “light” i “heavy” napadima, koje možete kombinirati za maksimalni učinak. Uz to, skupljanjem Inkova dobivate posebne moći koje možete koristiti, no možete ih imati samo dvije, pa je bitno pažljivo birati ili kombinirati kako bi se one međusobno nadopunjavale. Bilo da želite otrovati ili zapaliti neprijatelje, baciti na njih ogromni kamen ili ojačati vlastiti lik, izbor je na vama.

Neprijatelje možete izbjegavati pomoću dash poteza, a svaki od njih ima indikator kada će vas napasti, što olakšava izbjegavanje. Ipak, broj vaših izbjegavanja je ograničen, prikazan je draguljima ispod lika, što može postati problem u kasnijim fazama igre kada sve postane kaotično i teško je pratiti koga napadate i kada trebate izbjegavati. Igra se svodi na konstantno kombiniranje napada i izbjegavanje, ali kad se sve to spoji, dobivate brzu i dinamičnu igru s kratkim rundama. Važno je napomenuti da što više igrate, to više sadržaja otključavate, što vas motivira da se stalno vraćate, zbog želje za otkrivanjem novih mogućnosti.

Tijekom igranja birate rute kojima želite ići, a svaka nudi određene bonuse. Na primjer, jedna ruta omogućuje prikupljanje srebrnih novčića za kupnju hrane, perkova i nadogradnji. Možete birati predmete koji ostaju tijekom cijele igre i donose bonuse, ili naići na prostor gdje trebate riješiti izazov u zamjenu za vrijedan loot. Igra briljira u količini dostupnih vještina, perkova i mnoštva sitnih dodataka koji je čine iznimno raznovrsnom i zabavnom.

Realm of Ink jasno označava trenutak kada ćete se suočiti s bossom, a to je kada dođete do tržnice sa stvarima. Nakon što riješite otprilike pet ruta, skupit ćete nekoliko vrsta valuta. Svi predmeti i vještine imaju svoju razinu rijetkosti, pa je logično uvijek ciljati na Legendary opremu. Zanimljivo je što, osim standardnih napada, imate i posebne vještine koje otključavate pomoću Inkova, ali ih možete koristiti tek kada ih nadogradite na odgovarajuću razinu. Hrana ne samo da liječi, već donosi i razne pogodnosti. Osim toga, možete birati i razne perkove koje kupujete novcem, a ako vam nisu dovoljno dobri, moguće ih je resetirati i pokušati ponovno.

Glavno pitanje koje se nameće jeste koliko su neki buildovi zapravo učinkoviti. Kao i u sličnim igrama, neki buildovi će uvijek biti bolji od drugih, ali ono što Realm of Ink izvrsno radi je poticanje na eksperimentiranje. Budući da je sve prepušteno slučajnosti, u jednoj rundi ćete se možda fokusirati samo na fizičke napade, u drugoj ćete graditi štitove, a u trećoj ćete koristiti magiju – sves sa ciljuem da pobijedite završnog bossa. Igra također nudi različite razine težine koje možete prilagoditi prema svom ukusu, ali općenito nije previše teška. Svaka sesija traje barem 30 minuta. Realm of Ink je igra kojoj ćete se sigurno vraćati s vremena na vrijeme, pogotovo jer je još uvijek u Early Accessu, a tek će se vidjeti što će nam sve developeri ponuditi.

Jedno od ugodnih iznenađenja u igri je raznolikost igrivih likova, a svi su žene. Tako ćete, primjerice, u jednoj sesiji igrati kao assassin s brzim napadima, drugi lik će koristiti štap, a treći će biti usredotočen na borbu mačem. Svaki lik je jedinstven, što igru čini zanimljivom za konstantno igranje. Ako tražite igru u stilu Hadesa, ali u kojoj ne morate igrati deset sati da biste porazili prvog bossa, ovo je prava stvar za vas. Idealan je izbor za povremene igrače koji nemaju puno vremena i s cijenom upola manjom od sličnih naslova, igra nudi preko 20 sati zabave – možda i više, ovisno koliko ste dobri.

Ipak, najveći problem igre su neprijatelji. U jednom trenutku shvatit ćete da mnogi od njih nemaju previše smisla. Igra vas često baca pred elitne neprijatelje s ogromnom količinom HP-a, pa se sve svodi na to koliko ste dobro kombinirali mehanike. Bossevi su također relativno jednostavni – kad jednom naučite njihove napade, lako ih je savladati. Nažalost, većina neprijatelja ostaje ista ili se minimalno mijenja ovisno o poglavlju igre, što čini ovaj aspekt igre pomalo monotonim.

U konačnici, ako tražite igru koja vas podsjeća na Hades, ali donosi nešto malo drugačije, Realm of Ink je pravi izbor. Ne donosi mnogo originalnosti, ali nudi izvrsnu akciju i neće vam biti dosadno. Uz predivnu vizualnu prezentaciju i poticanje na eksperimentiranje, Realm of Ink zasigurno vas neće razočarati.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.