Image Alt

Kuvo TV

Test Drive Unlimited Solar Crown

INFO BOX

  • DEVELOPER: KT Racing
  • PUBLISHER: Nacon
  • PLATFORME: PS5, Switch, Xbox Series X/S, PC
  • ŽANR: Racing igra
  • DATUM IZLASKA: 12. rujna 2024.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PS5

Ako sanjate o luksuzu, elitnmim automobilima i kompetitivnim utrkivanjem, Solar Crown bi trebala biti igra za vas. Ako već The Crew, Forza Motosport i Gran Turismo nisu ono što tražite, i nedostaje vam Test Drive Unlimited, KT Racing i Nacon su se potrudili i napravili kombinaciju open-world utrkivanja, online igre, suzdržane priče i atmosfere no, moglo bi se reći, ipak ambiciozan projekt.

Neočekivano, zar ne?

Kako inače nazvati izjavu Guillaume Guineta, redatelja igre, koji je nekoliko mjeseci prije izlaska igre rekao da je namjera Test Drive Unlimited Solar Crowna da se otvoreno natječe sa Forza serijalom, The Crew serijalom i čak nadolazećim Grand Theft Autom VI. Ako ste podignuli obrvu na ovu izjavu, vjerojatno je nećete spustiti do kraja recenzije jer, unatoč potencijalima, Solar Crown zasada ne ide u istu rečenicu sa spomenutim igrama.

Prvi automobil će vam već obuzeti pažnju

Premisa igre je praktički kakva je u prvoj rečenici ove recenzije. Netko vašeg kreiranog lika želi da postane najbolji od najboljih u sklopu elitnog utrkivanja koji se održava i jako je frekventan po ulicama Hong Konga. Sa svakom pobjedom dižete svom liku reputaciju, u svom hotelu lakše spavate te s obzirom na ugled otvaraju vam se novi zadaci, prilike za kupovanje automobila, razna održavanja istih te još teže i izazovnije utrke. Neke od njih su standardne utrke, neke samostalni time attackovi, neke brzinske (sprint), duration i slično.




Ono što čini zanimljivu karakteristiku, ali i problem Solar Crowna nije ova plitka premisa i dosta osnovan koncept napredovanja i igranja. Te stvari, u ovakvim igrama, se mogu oprostiti ako sve drugo ima smisla i vrijedno je pažnje. Solar Crown  je igriv samo ako ste online. Iako ima single play, ovo je online racing igra, te na donekle čudan način inkorporira online elemente u naočigled single player misije. Naime, u svakoj utrci se može uključiti i netko drugi od stvarnih igrača/ica online. Ostale “puni” AI. U većini slučajeva igrati ćete samo protiv AI-a, jer igrača online toliko nema da vam se ubaci u igru. Bar ne u mom slučaju. Iako hotel u kojem vaš lik živi jest neka vrsta game huba, često je pust, a prvih apr tjedana imali smo problema da s euopće spojimo s igrom jer serveri nisu radili. Ili je neki bio problem s njima. Ili samnom pa mi internet nije valjao. Ne znam. Ali nije bilo moguće igrati ništa ako nisi spojen na internet. A ako nema nikoga osim AI protivnika prije utrke isto ćčekam početak utrke kao da igram s nekima online. I nema pauziranja. Iako igram protiv AI-a, jer, mogao je netko biti samnom tko nije AI. Sve to kad zbrojimo, poprilično je naporno. I nepotrebno. Pogotovo za igru koja vas ne tjera na mikrotransakcije, unatoč tome što izgleda kao da će ih biti puna. No, zasad nije.

Hing Kong izgleda sjajno, iako je pust

Sam gameplay igre je, s druge strane, izveden korektno. Kontroler na PlayStationu 5 je čak pružao određeni ugođaj pri vožnji ponakd, prvenstveno u zavojima, samo upravljanje automobilima je na kgrnaici između simulacija i arkade, zadaci su jasni, orijentacija na mapi je rijeđena dobro, a ulice Hong Kong Islanda, koje su vjerno prenesene u igru imaju svoj ugđaj. No, budući da se radi o vjernoj replikaciji ulica na tom otoku, što je svakako jedna od psoebnosti igre, ipak nedostatak prometa, ljudi, pa i visokih zgrada uništava vjernost koju su reklamirali. A sve ostalo uistinu pripada luksuzu, automobilima i (većinom) noćnim utrkama. Grafičke performanse imaju svoje mane na PlayStation 5 konzoli, za ostale platforme ne znam, no ima problema sa performansama, ponekad pri većim brzinama i ovisno o situaciji na stazi. Rekli bi neki, čak i standardni problemi za PlayStation.

Solar Crown ima oko 100 automobila od 30 proizvođača, što je ipak dosta manje od konkurencije s kojom žele parirati

Ponekad ćemo se u Solar Crownu nauživati vožnje, pa i izgleda nekih lokacija. Igra ima svoj šarm iako je lišena šarma što se tiče likova, premise pa i nekih preglednijih menija. Neke stvari će se riješavati kroz online updatee, pa će tako možda i kod prvih popusta broj igrača/ica porasti, jer zasada izgleda pusto. A činjenica da moramo stalno biti online da bi igrali igru offline, i da nema cross-playa, otežava stvari da Solar Crown proglasimo u ovom trenutku nečim više od prosječnom igrom. Zasad je u čistilištu, nije za pridošlice, jer nema ništa što pretjerano odskače, neće zadovoljiti fanove Test Drive Unlimiteda u potpunosti, a fanovi žanra će naći igri dosta mana. No, to ne znači da jednom dijelu ekipe neće biti zabavna, unatoč manama. Sve ostalo, pogotovo njena trajnost, ovisi o tome što je Nacon zamislio i što će sami igrači/ice reći kroz online aktivnosti.

Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.