Image Alt

Kuvo TV

Astro Bot

INFO BOX

  • DEVELOPER: Team Asobi
  • PUBLISHER: Sony Interactive Entertainment
  • PLATFORME: PS5
  • ŽANR: 3D platformer
  • DATUM IZLASKA: 6. rujan 2024.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PS5

Još od svojih početaka, PlayStation je oduvijek bio dom sjajnih platformera i nezaboravnih maskota. Imali smo Crasha, Spyroa i Croca, onda su se s nama neko vrijeme družili Sly Cooper, Jak i Daxter te Ratchet i Clank. Dobar dio ovih simpatičnih heroja, uz izuzetak posljednje dvojice, odavno je izgubio status PlayStation maskota, a njihovo mjesto je zauzeo Astro Bot. Ovaj simpatični robotić mnogima je poznat kao glavni demonstrator tehničkih mogućnosti Sonyjevih konzola, počevši od The Playrooma sa PlayStationa 4, preko PSVR igre Astro Bot Rescue Mission, pa sve do simpatične besplatne igre Astro’s Playroom koja je dolazila unaprijed instalirana na svim PS5 konzolama, a koja je oduševila svakoga tko ju je isprobao. Iako kratka i veoma slatka, ova „igrica“ je zapravo poslužila kao impresivni tehnički demo za PlayStation 5 konzolu i njen DualSense kontroler. Po prvi put, odmah pri inicijalnom pokretanju konzole, mogli smo isprobati ovo ostvarenje i uvjeriti se u potencijal haptičkih mogućnosti kontrolera. Sve do danas, niti jedna igra nije uspjela na tako impresivan način demonstrirati mogućnosti DualSense kontrolera, kao što je to učinio Astro’s Playroom.

Astro je već u tom trenutku postao prava nova PlayStation 5 maskota, a sjajne reakcije igrača i kritike na Astro’s Playroom bile su dovoljne da Sony i Team Asobi počnu planirati i graditi budućnost oko ovog malenog robota. Stvoren je temelj za ozbiljan platformer, tako da je samo bilo pitanje kada ćemo dobiti nešto mnogo veće…

Tijekom posljednjih godinu ili dvije, kružile su glasine o novoj Astro Bot igri, da bismo prije samo nekoliko mjeseci vidjeli i njenu službenu najavu. Još nekoliko mjeseci kasnije, nova igra, jednostavno nazvana Astro Bot, konačno je pred nama, a toliko je dobra da već sada možemo slobodno reći da imamo jednog od najuvjerljivijih kandidata za najbolju igru godine.

Punokrvna AAA Astro Bot igra i to kakva!

O da, Astro Bot je sada postao pravi veliki platformer. Toliko veliki da ne samo da slobodno može stati rame uz rame sa Ratchetom, Jakom ili Sly Cooperom, već ih, bez imalo pretjerivanja, ostavlja u gustom oblaku prašine. Ukratko, Astro’s Playroom možete gledati kao na besplatni prequel i uvertiru u ono što nam Astro Bot donosi. A vjerujte nam, donosi doista puno toga!

Svi koji su igrali Astro’s Playroom, zakoračit će sa ovom igrom na dobro poznati teritorij, ali morat će biti spremni na hrpertinu super ugodnih iznenađenja koja će se pred njima nizati dok napreduju kroz mnogo, mnogo veću avanturu. U njoj ćemo u ulozi Astro Bota krenuti na još jednu spasilačku misiju. Naime, nakon što se njegov svemirski brod sruši na nepoznati planet, a drugi botovi i dijelovi broda završe razbacani diljem galaksije, naš mali mehanički heroj će morati krenuti na veliko intergalaktičko putovanje Dual Speederom u potrazi za svojim drugarima i dijelovima potrebnim za popravku broda.

Nastavno na logiku i filozofiju svoga prethodnika, Astro Bot donosi sličan koncept, no umjesto da tragate za raznim PlayStation memorabilijama, bavit će se pronalaženjem članova posade vašeg broda. Čak njih 300 je razbacano na više od 70 nivoa, što znači da ćete morati zaviriti u svaki kut i istražiti detaljno svaki level, kako biste pronašli svoje drugare. Za uspješno završavanje igre nećete morati skupiti svih 300, ali ukoliko se odlučite na detaljnu potragu za svakim malenim droidom, ulupat ćete u igru nekih 15-ak sati, što definitivno nije malo za jedan 3D platformer.

Kao što smo već spomenuli, Astro Bot ipak nije obični 3D platformer. Naprotiv, donosi toliko noviteta u žanr da će vas tijekom igranja neprestano iznenađivati  i oduševljavati svojim inovacijama i originalnim idejama.

Rapsodija inovativnosti i originalnosti

Po svome izvođenju Astro Bot je klasični 3D platformer, stoga ako ste igrali Astro’s Playroom, znate otprilike što možete očekivati. Najveća razlika je u tome što nas ovaj put očekuje višestruko veća igra u svakom smislu te riječi. Pa krenimo redom…

Ponovno je pred nama svojevrsna hub zona, odnosno Crash Site, no ovaj put nećete iz nje ulaziti u nivoe, već će vam ona služiti za skupljanje i pregledanje svega i svačega što ste usput skupili, a vjerujte nam, toga ima poprilično. Sami nivoi ovaj put su razbacani po galaksijama, na način sličan onome iz Mario Galaxy igara, gdje galaksije predstavljaju svjetove koji se opet sastoje od određenog broja nivoa. Galaksija ukupno ima pet, odnosno šest ukoliko računamo i jednu skrivenu, a svaka se sastoji od po nekoliko regularnih nivoa i nekoliko manjih sporednih, koji sa sobom donose dodatne izazove i nagrade. U svakom od nivoa krije se po nekoliko botova koje moramo skupiti, kako bismo otključali nove nivoe i nastavili napredovati do iduće galaksije. Naravno, neke botove je, po uzoru na starije 3D platformere, jednostavnije pronaći i spasiti, dok su drugi vještije skriveni, bilo iza neke mozgalice ili tajne lokacije. Kao što smo već spomenuli, za završetak igre nije potrebno pronaći sve botove, već je dovoljno nekih 200-injak, no kada dublje zagrebete po površini ove igre, budite sigurni da ćete poželjeti da skupite sve botove, a to znači da ćete se vrlo vjerojatno vraćati u već završene levele, kako biste pronašli botove koje ste propustili.

Kao i u većini sličnih 3D platformera, leveli u Astro Botu su u velikoj mjeri prilično linearni i jednostavni, barem kada su u pitanju klasični platformerski elementi poput skakutanja, izbjegavanja protivnika ili mlaćenja sa njima. No, ono što je posebno na svakom od nivoa, jesu mozgalice i razni izazovi koji će na ovaj ili onaj način iskoristiti mogućnosti DualSense kontrolera. Svi koji su igrali Astro’s Playroom, znaju na što mislimo, no količina noviteta i originalnih fora u ovoj igri jednostavno će vas ostaviti bez daha. Svaki nivo izgleda drugačije, a samim time donosi i drugačiji pristup. Mogućnosti koje nas očekuju tijekom naše avanture doista su impresivne i doista rijetko se ponavljaju. Doslovno svaki nivo će pred vas baciti neku novu foru, bilo da ćete letuckate naokolo napuhani kao balon, nosite na leđima mehaničkog psa koji razbija sve pred sobom, skupljate vodu poput spužve, magnetom skupljate sve metalno oko sebe kako biste si raščistili put isl.. Svaka razina zahtijeva određeni pristup i mehanike, a na onim zahtjevnijim bit će potrebno kombinirati nekoliko takvih mehanika. Tu su i svojevrsni challenge leveli, a na kraju svakog planeta očekuje vas i uzbudljivi boss fajt. Oni su također „old school“, što znači da vas očekuje klasični koncept u kojem izbjegavate njihove napade i u određenom trenutku im uzvraćate udarac i tako u nekoliko rundi. Iako su prilično šablonizirane, borbe s bossevima su veoma uzbudljive i definitivno će vam ostati u pamćenju, kako zbog dizajna “šefova” tako i zbog zabave koju nude.

Astro Bot je i dalje uglavnom lagan i zabavan platformer namijenjen svim generacijama, ali ipak je znatno izazovniji u odnosu na prethodnu igru. I to je sasvim ok, no ono što bi mnogima moglo zasmetati i što jednim dijelom može narušiti dinamiku igranja, jeste određeni disbalans koji se odnosi na težinu nivoa. Naime, iako magija Astro Bota zapravo i leži u onoj pozitivnoj izazovnosti koja dolazi uz svaku novu mehaniku koju igra pred vas neprestano baca, nasumično ćete naletjeti na određeni nivo koji bi mogao predstavljati problem neiskusnijim igračima ili mlađim klincima koji će igru igrati, pa ukoliko ste roditelj ili stariji brat ili sestra, pripremite se da priskočite u pomoć vašim mlađim igračima koje bi izazovnost nekog levela ili barem njegove dionice mogao dobro isfrustrirati.

Oda PlayStationu

Osim što predstavlja jedan od najboljih 3D platformera ikada, Astro Bot na ingeniozan način odaje počast PlayStation brendu i brojnim njegovim franšizama, a to čini na razne načine.

Kroz igru ćete sretati botove koji su inspirirani nekim od najomiljenijih likova iz PlayStation igara. Takvih botova je više od polovice od njihovog ukupnog broja, a raspon igara kojima su ti botovi inspirirani proteže se diljem svih pet generacija PlayStationa. Čak ni to nije sve, jer u svaka galaksija ima određeni nivo koji je tematski inspiriran nekom od PlayStation franšiza, a koji se drastično razlikuje po pristupu i karakteru. Nećemo previše spoilati, ali ćemo spomenuti npr. razinu u kojoj Astro postaje Kratos, koristi Leviathan sjekiru, ili razinu inspiriranu Unchartedom koja doslovno ima dušu ovog Naughty Dogovog serijala i pretvara se u akcijsku avanturu ispunjenu platformerskim elementima i cinematičnom akcijom. Jednostavno, cijela igra je ispunjena fantastičnim referencama koje će vas nasmijati i oduševiti i vratiti u neki drugi period Sonyjeve povijesti. Koji su sve likovi i franšize prisutni u igri, nećemo vam otkrivati, budući da je nailaženje na njih upravo jedna od najcool stvari koje vas očekuju tijekom vaše avanture.

Astro Bot – neizbježni demonstrator mogućnosti PlayStationa 5!

Svi koji su isprobali Astro’s Playroom, mogli su se uvjeriti u tehničku superiornost i kvalitetu ovog malenog ostvarenja. Astro Bot, naravno, nije iznimka, već očekivano predstavlja logičnu kontinuaciju svega onoga što smo imali u njegovom mini-prethodniku.

Astro Bot i dalje izgleda impresivno, prešareno i preslatko, njegovo izvođenje je stabilno i fluidno ma kolikom količinom detalja bili zatrpani. Sve ponovno djeluje kao besprekoran tech-demo za PlayStation 5 i toga se Astro Bot ne srami. Naprotiv, genijalci iz Team Asobija su pronašli način da sve podignu na znatno višu razinu.

Od samog početka pa sve do kraja igre, nema pada kvalitete, kako na polju grafike tako i na polju izvođena. Sve izgleda fantastično i besprijekorno, tako da ćete jedva čekati idući level kako biste vidjeli kakva vas ludorija očekuje. I vjerujte nam, bit ćete iznova i iznova iznenađeni i oduševljeni!

Uz fantastične vizuale, definitivno moramo pohvaliti i soundtrack koji je toliko simpatičan i melodičan, da će vam neke melodije ostati duboko urezane u pamćenje dugo nakon što završite igru. Glazba u potpunosti odgovara onome što se događa na svakom od levela. Vratile su se neke od ključnih tema iz prethodne igre, ali ima i nekoliko novih numera koje su jednako dobre, zabavne i lako pamtljive. Stoga, nemojte se iznenaditi ukoliko sami sebe primjetite da onako nesvjesno pjevušite ili zviždite neke od tih simpatičnih pjesmica.

Čitava prezentacija i tehnička izvedba igre doista je najvišoj razini. No, opet, kada je u pitanju tehnička strana igre, glavna zvijezda je ponovno DualSense kontroler.  Astro’s Playroom nas je svojevremeno oduševio demonstracijom mogućnosti Sonyjevog kontrolera, pa smo s pravom očekivali da će Astro Bot i na tom polju otići korak dalje. I otišao je…

Bez imalo dvojbe, slobodno ćemo reći da je Astro Bot  igra koja najbolje demonstrira mogućnosti DualSense kontrolera i niti jedna druga PlayStation ekskluziva joj u tome ne može parirati. Raspon efekata i podražaja koje nam igra isporučuje preko haptičkih mogućnosti DualSense kontrolera i njegovih adaptivnih triggera nešto je što dosad definitivno nismo imali priliku vidjeti. Nećemo ovdje ići u detalje jer bismo vam na taj način mogli pokvariti onaj fantastični osjećaj koji ćete imati prilikom inicijalnog igranja igre. Samo ćemo vam reći da je sve super imerzivno i da jednostavno morate isprobati igru kako biste se uvjerili u sve ono što ona nudi.

Nove mogućnosti DualSense kontrolera doprinose još većoj imerzivnosti pa će tako Astro Bot postati vaš novi najbolji demonstrator svega onoga što PlayStation 5 može, a što želite pokazati i dokazati svima koji i dalje to nisu vidjeli ili, u slučaju DualSense kontrolera, osjetili.

Igretina i pol!

Iako se pojavila u godini koja je, ako ćemo biti iskreni, za Sony definitivno jedna od najsiromašnijih u posljednih 10-ak i kusur godina, Asto Bot ne samo da predvodi Sonyjev first party lineup za ovu godinu, već predstavlja i jednu od najznačajnijih igara PlayStation 5 generacije, na čijoj se sredini trenutno nalazimo.

Ono čime se Astro Bot definitivno može pohvaliti, svakako su njegova originalnost, duša i šarm, kakav obično imaju, recimo, najbolje Nintendove ekskluzive. Zapravo, Astro Bot slobodno možemo smatrati najboljim originalnim platformerom koji ne stiže iz Nintendove kuhinje, a to je samo po sebi iznimno jak argument da ga zaigrate. Radi se o ključnoj igri PS5 generacije koju ćemo igrati još dugo dugo, a koja će se gotovo sigurno naći među najvećim kandidatima za najbolju igru godine.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.