Image Alt

Kuvo TV

Investitor poziva na privatizaciju Ubisofta i smanjenje troškova, optužujući obitelj Guillemot i Tencent za snižavanje vrijednosti tvrtke

Ubisoft se posljednjih godina suočava s velikim problemima. Cijena dionica pala je značajno, a neki investitori postaju sve zabrinutiji. Među njima je i slovački hedge fond AJ Investments, koji posjeduje manje od 1% dionica Ubisofta. U ponedjeljak je AJ Investments poslao otvoreno pismo Ubisoftovom upravnom odboru, predlažući nekoliko radikalnih promjena za poboljšanje situacije tvrtke, uključujući njezinu privatizaciju.

AJ Investments vjeruje da je Ubisoft podcijenjen i zabrinut je zbog načina na koji se tvrtkom upravlja. Prema pismu, Ubisoftova uprava previše je usmjerena na kratkoročne rezultate kako bi zadovoljila dioničare, umjesto da proizvodi visokokvalitetne igre za igrače. AJ Investments također optužuje obitelj Guillemot koja je osnovala Ubisoft, kao i kinesku tehnološku tvrtku Tencent da iskorištavaju trenutnu situaciju kako bi kupili više dionica po sniženoj cijeni, što bi im na kraju moglo omogućiti potpunu kontrolu nad Ubisoftom.

Tencent je prvi put investirao u Ubisoft 2018. godine, kupivši 5% udjela u tvrtki. Prije dvije godine uložio je 300 milijuna eura u Guillemot Brothers Ltd., holding tvrtku u vlasništvu obitelji Guillemot, čime je Tencent dobio 49,9% vlasništva u toj firmi. AJ Investments ističe da, iako je Tencent tada platio visoku cijenu za dionice, uspio je kasnije kupiti još Ubisoftovih dionica po znatno nižim cijenama jer su dionice tvrtke naglo pale.

U pismu AJ Investments je predložio nekoliko mjera koje bi Ubisoftov upravni odbor trebao poduzeti, uključujući:

  • Privatizaciju tvrtke: To bi značilo da Ubisoft više ne bi bio javno trgovan, ali Tencent bi mogao ostati važan partner i dioničar.
  • Prodaju tvrtke strateškom investitoru ili dopuštanje obitelji Guillemot da otkupi manjinske dionice po poštenoj cijeni.
  • Smanjenje troškova: AJ Investments preporučuje otpuštanje zaposlenika i potencijalnu prodaju studija koji nisu usmjereni na ključne franšize, kako bi se smanjio dug i povećala učinkovitost.
  • Fokusiranje na ključne franšize: To uključuje popularne igre kao što su Rainbow Six, Assassin’s Creed, Far Cry, Watch Dogs i Splinter Cell.
  • Preispitivanje vodstva: Tvrtka je pozvala na pregled trenutnog upravljačkog tima te predložila razmatranje zapošljavanja novog izvršnog direktora umjesto Yvesa Guillemota, trenutnog šefa tvrtke.

Ubisoft se već neko vrijeme nalazi u teškoj poziciji. Prošlog tjedna, cijena njegovih dionica pala je na najnižu razinu od 2015. godine, jer su analitičari smanjili svoja očekivanja za igru Star Wars: Outlaws, a našu recenziju možete pročitati ovdje. Također su izrazili sumnje u budućnost Ubisoftove nove besplatne pucačine XDefiant.