Image Alt

Kuvo TV

Analitičari predviđaju da će prodaja PlayStation 5 Pro konzole biti na razini PS4 Pro unatoč visokoj cijeni

Istraživačka tvrtka Ampere Analysis vjeruje da će se PlayStation 5 Pro prodavati u količinama sličnim u kojima se prodao PlayStation 4 Pro, unatoč relativno visokoj cijeni nove konzole. Ako kojim slučajem niste vidjeli, Sony je otkrio da će PS5 Pro u prodaju krenuti u studenom po cijeni od 799,99 eura.

Direktor istraživanja o videoigrama u Ampere Analysis Piers Harding-Rolls komentirao je visoku cijenu. Istaknuo je da je razlika u cijeni između PS5 i PS5 Pro konzola oko 40-50%, što je znatno više od razlike između PS4 i PS4 Pro modela kada su se pojavili. PS4 Pro je koštao 399 dolara u SAD-u, dok je standardni PS4 bio 299 dolara, što pokazuje razliku od 33%. Slim PS4 također je bio 299 dolara nakon što je cijena pala s početnih 399 dolara.

Unatoč tome, Ampere očekuje da će Sony prodati oko 1,3 milijuna PS5 Pro konzola tijekom 2024. godine. Harding-Rolls je napomenuo da će visoka cijena možda smanjiti potražnju kod nekih kupaca, ali PlayStation entuzijasti  vjerojatno će biti manje zabrinuti zbog cijene. Ampere također procjenjuje oko 13 milijuna prodanih jedinica do 2029. godine.

Harding-Rolls je objasnio da visoka cijena PS5 Pro konzole odražava Sonyjevu strategiju zaštite svojih profitnih marži, uz rastuće troškove opskrbnog lanca i manjak izravne konkurencije u odnosu na prošlu generaciju kada je Microsoft lansirao Xbox One X: “S manjkom konkurencije, Sony si može priuštiti postavljanje više cijene za PS5 Pro. Za većinu potencijalnih kupaca PS5, standardna verzija će nuditi najbolju vrijednost”, rekao je Harding-Rolls.