Image Alt

Kuvo TV

PROFilm Days ‘blenda’ se s gaming industrijom u novu i veću audiovizualnu konferenciju – Blender: Film & Games

Nakon pet uspješnih izdanja konferencije PROFilm Days, Hrvatska filmska industrija i industrija videoigara ‘blendaju’ se i stvaraju novu platformu za razgovor o aktualnim temama – Blender: Film & Games. Konferencija će se održati 4. listopada 2024. na Sveučilištu Algebra te su svi paneli i radionice besplatni za sve zainteresirane, uz prethodnu registraciju. Program će se odvijati na dvije pozornice, te u prostorijama radionica. Uz najrelevantnije hrvatske, regionalne i međunarodne govornike, raspravljat će se o postojećim problemima i informirati sudionike o novim tehnologijama i inovacijama koje su u ovoj industriji postale neophodne diljem svijeta. U predvorju Sveučilišta Algebra bit će postavljeni i štandovi s predstavnicima Sveučilišta za edukaciju za audiovizualna zanimanja, te štandovi industrije videoigara koji će sve zainteresirane sudionike informirati o mogućnostima pronalaska nove karijere u audiovizualnoj industriji.

Očekuje nas najbogatiji program do sada iz kojeg izdvajamo sljedeće teme:

  • Promocija filmova na gaming platformi Roblox
  • Filmska kritika u vrijeme društvenih mreža
  • Virtualna produkcija: korištenje game engine-a u produkciji igranih filmova, serija, TV programa
  • Crossmedia i Transmedia: iz filma u videoigre i iz videoigre u film
  • Svjetski uspješni location manageri i njihova iskustva stvaranja setova koje volimo
  • Stage 32 – platforma koja povezuje filmske profesionalce u cijelom svijetu
  • Edukacija za karijeru u audiovizualnoj industriji
  • A nije im još niti 30! – predstavljanje mladih nada AV industrije
  • Animacija – Sličnosti i razlike u animaciji filmova i videoigara
  • Od Westerosa do Middle Eartha: Umjetnost i istraživanje u 3D scenografiji
  • i mnoge druge

U posebnoj dvorani održat će se radionice pisanja scenarija uz međunarodno uspješne mentore scenariste:

Radionicu scenarija filma, u trajanju od 3,5 sata, vodit će Branko Ružić, međunarodni književnik rođen u Splitu, koji danas živi i radi između Londona i Singapura. Njegovi autorski radovi uključuju 14 TV serija (Mrkomir, Minus i Plus, Bitange i princeze, Dobre namjere, Ugly Betty i druge) i tri igrana filma (Moj dida je pao s Marsa, Nije sve u lovi, Izgubljeni princ); kazališne drame prevedene su mu na 7 jezika i višestruko je nagrađivan autor. Trenutno radi za Studio Dragon/MBC (Južna Korea) na projektu Lee Jin. Kao konzultant je radio na adaptaciji tradicionalne kineske priče Into the Mortal (Winsing); radi na projektima Fremantle Australija te na hrvatskom dječjem igranom filmu Eva & Hm.

Branko Ružić

Scenariji videoigrice daleko su od običnog teksta jer su oni i tehnički dokumenti koji u sebi sadrže stotine stranica opisa vizuala, dijagrama tijeka, grananja dijaloga i scena. Radionicu scenarija hit video igrice u trajanju 3,5 sata vodit će Siniša Bahun, akademski dramaturg koji posljednjih desetak godina intenzivno radi za domaću industriju videoigra. Scenaristički je doprinosio hrvatskim uspješnicama kao što su SCUM, The Red Solstice, Aquatico, Resetna i mnoge druge. Predaje kreativno pisanje za medij videoigara na sveučilištu Vern i Akademiji Dramske Umjetnosti. Uz navedeno bavi se pisanjem scenarija za animirane filmove, od kojih su neki poput ‘Balade o fruli i ogrlici’ (Jaka Produkcija) jedni od najnagrađivanijih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina. Također je scenaristički osmislio interaktivne i VR instalacije za potrebe Geo Info Centra Voćin. Stalni je suradnik dječjeg programa HRT-a gdje trenutno radi na nekoliko aktivnih projekata u sklopu jutarnjeg mozaika Juhuhu.

U trećoj radionici čaroliju pretvaranja obične 2D ilustracije ili fotografije u dinamičan 3D prostor približit će vanjski predavač Sveučilišta Algebra i suradnik na studiju Razvoj računalnih igara, multimedijski umjetnik Ivan Šivak. Koristeći jednostavne tehnike, Šivak će svoje dugogodišnje iskustvo u području stripa, ilustracije te animacije prenijeti polaznicima radionice i objasniti kako obogatiti statičnu sliku te stvoriti impresivan 3D svijet. Na kraju procesa, dodavanjem kamere i animiranjem njezine putanje, polaznici radionice će kreirati zadivljujući 3D efekt te ujedno i oživjeti spomenutu fotografiju.

Poznati location manageri kao gosti konferencije

Ove će godine u programu ponovno sudjelovati i predstavnici partnera konferencije, svjetske organizacije location managera (LMGI), a  koji su glavni akteri u traženju lokacija za snimanja, te samim time znaju koliki je gospodarski i promotivni utjecaj filmske industrije. Na konferenciju dolaze Naomi Liston iz Velike Britanije i Klaus Grosse Darrelmann iz Njemačke. Ovogodišnji gosti birali su lokacije snimanja za neke od najvećih filmskih hitova kao što su Avengers: EndgameGame of Thrones: The Last WatchGame of Thrones, The Grand Budapest HotelThe Hunger Games: Mockingjay – Part 2  i Red Sparrow . Naomi i Klaus će nakon konferencije obići Hrvatsku u potrazi za novim lokacijama za snimanje njihovih budućih projekata.

Westeros i Middle Earth kultne su lokacije iz serijala koji su znani svima, a Predrag Šuka, voditelj stručnog prijediplomskog studija multimedijske produkcije, uvest će zainteresirane u kreaciju dvoraca iz lokacija u navedenim popularnim serijama i filmovima – od Gospodara prstenova do Igre prijestolja i do povijesnih lokacija poput Dubrovačke Republike. Kroz predavanje će prikazom procesa izgradnje dvorca za kadar u kojem se kreću glumci i u kojem upravo taj dvorac zauzima većinu prostora. Simbiozom postojećeg i kreiranog, raznim umjetničkim pravcima, smišljanjem narativa i ugođaja dodavanjem efekata, predavanje se fokusira na postprodukciju i način povezivanja elemenata u neprekidni produkcijski process.

Na panelu Virtualna produkcija: Koristenje game engine-a u produkciji igranih filmova, serija i TV programa razgovarat će Antonio Nuić, Jurica Šimunković, Hrvoje Boljkovac i Armin Konjalić, uz moderatora Marina Pavelića.

Hrvoje Boljkovac

Panel Filmska kritika u vrijeme društvenih mreža biti će zasigurno vrlo interesantan uz Ninu Kovačić, Milenu Zajović, Josipa Jurčića i Marko Stojiljković iz Slovenije, a koji će moderirati uvijek fantastičan Boško Picula.

Blender konferenciju organiziraju Zagrebački filmski ured i Hrvatski audiovizualni centar koji je svoj projekt Games Croatia namijenio promicanju i daljnjem razvoju hrvatske industrije videoigara na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini, a sve s ciljem razvoja i rasta ovog brzo rastućeg sektora kroz promociju na međunarodnim sajmovima i konferencijama. Također, konferencija se održava uz podršku partnera Sveučilišta Algebra, te Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, TZGZ-a i uz potporu filmskih i gaming udruga.

Program počinje u 9 sati i traje do 18 sati. Ulaz na konferenciju je besplatan uz registraciju koja je otvorena do 3. listopada do 18,00 sati na ovoj poveznici. Sve novosti o konferenciji mogu se pratiti i na Instagram i Facebook stranici konferencije.