Image Alt

Kuvo TV

Flappy Bird se vraća, ali bez podrške njenog kreatora

Samo nekoliko dana nakon što se pojavila vijest da će se Flappy Bird vratiti kasnije ove godine zahvaljujući projektu fanova pod nazivom Flappy Bird Foundation, originalni developer igre izjavio je da nema nikakve veze s tim projektom.

U objavi na X/Twitteru ranije danas, originalni developer Doug Nguyen javno se ogradio od projekta i njegovog vodstva, potvrdivši da nije sudjelovao u oživljavanju igre. “Ne, nemam nikakve veze s njihovom igrom. Nisam ništa prodao” objavio je Nguyen na X/Twitteru d te nadodao: ‘Također, ne podržavam kripto.”

Smatra se da Nguyen najvjerojatnije aludira na vođu projekta Michael Robertsa, koji je povezan s kripto tvrtkom 1208 Productions. Zajedno s pridruženim timovima, Flappy Bird Foundation ekipa je stekla službena prava od Gametech Holdingsa, kao i prava na Piou Piou vs Cactus – mobilnu igru koja se već dugo smatra inspiracijom za Flappy Bird.

Nova verzija će uključivati nove modove igre, likove, pa čak i izazove u više igrača.

‘Bilo je to desetljeće dugo i složeno putovanje do ovoga trenutka, ali iznimno smo uzbuđeni što napokon možemo ponovno podijeliti Flappy Bird sa svijetom,’ rekao je glasnogovornik Flappy Bird Foundationa.

Michael Roberts, glavni kreativac iza povratka Flappy Birda, dodao je: “Nevjerojatno smo uzbuđeni što vraćamo Flappy Bird i pružamo svježe iskustvo koje će igrače zaokupiti godinama. Imamo velike planove za našu malu Ptičicu!’”

Flappy Bird je postao izuzetno popularan s preko 100 milijuna igrača, no 2014. godine Nguyen je uklonio igru unatoč tome što je generirala navodno 50.000 dolara dnevno putem oglašavanja. No, mnogima se ne sviđa ova ideja vraćanja nečije ideje za što ta osoba nije (tehnički) dala suglasnost. “Između generativnog AI scrapanja i ovakvih stvari, ovo je zaista postalo doba sitnog lopovluka od pravih kreativaca kako bi se ostvarila nezarađena zarada” komentirao je animator Tommy Millar iz Halfway Housea: Grozno je vrijeme za biti pravi umjetnik, ali sjajno za biti moralno prazna ljudska forma.” Flappy Bird će se ipak vratiti ove jeseni, a nakon toga će doći mobilne aplikacije za iOS i Android sljedeće godine, kao i na druge platforme. Kako je uključen u kriptovalute, tek ćemo saznati.